Raport: tänavu langeb äärmuslikku vaesusesse kuni 115 miljonit inimest (1)

Copy
Kambodža noored Phnom Penhi prügimäel töötamas. Lastekaitse organisatsioonid väidavad, et ligi 600 miljonit Aasia noortest elavad vaesuses ehk pildil kujutatuga sarnast elu.
Kambodža noored Phnom Penhi prügimäel töötamas. Lastekaitse organisatsioonid väidavad, et ligi 600 miljonit Aasia noortest elavad vaesuses ehk pildil kujutatuga sarnast elu. Foto: Reuters

Sel aastal võib koroonaviiruse pandeemiast tingitud majandussurutis sügavasse vaesusesse viia kuni 115 miljonit inimest lisaks, teatas kolmapäeval Maailmapank.

See on kõrgem arv kui Maailmapanga varasem prognoos augustis, kui kõige hullemaks stsenaariumiks peeti saja miljoni inimese äärmuslikku vaesusesse langemist.

«Pandeemia ja ülemaailmne majanduslangus võib viia 1,4 protsendi maailma elanikkonna langemiseni äärmuslikku vaesusesse,» ütles Maailmapanga president David Malpass avalduses. 

Kui pandeemiat poleks olnud, siis ennustati maailma äärmusliku vaesuse vähenemist 7,9 protsendile, kuid nüüd võib see tõusta 9,4 protsendile, teatas Maailmapank raportis. 

Institutsiooni majandusteadlaste sõnul lisandub tänavu 88-115 miljonit äärmuslikus vaesuses elavat inimest sõltuvalt maailmamajanduse prognoosidest. Maailmapanga hinnangul kahaneb majandus tänavu viis kuni kaheksa protsenti. 

See tähendaks mitmekümne aasta edusammude nullimist ja raporti koostajate sõnul võivad tekkida nõndanimetatud vaesuse tulipunktid ehk piirkonnad, mis on haaratud majanduskriisist ja konfliktist. 

Selle asemel, et saavutatakse 2030. aastaks seatud eesmärk vaesus kaotada, võivad COVID-19 pandeemia, konfliktid ja kliimamuutus viia selle haardeulatusest välja, kui ei viida ellu kiiret ja sisulist poliitikat, teatas Maailmapank. 

«Selleks, et seda tõsist arenguprogressi tagasilööki ümberpöörata, peavad riigid valmistuma teistsuguseks COVID-i järgseks majanduseks, lubades kapitali, tööjõu, oskuste ja innovatsiooni liikumist uutesse ettevõtetesse ja sektoritesse,» ütles Malpass. 

Samuti on paralleelselt vajalik hariduse moderniseerimine, veebipõhise õppetöö loomine ja uute tehnoloogiate kasutuselevõtt, et laiendada sotsiaalkaitseprogrammide haaret. 

Raporti andmetel elab ligi veerand maailma elanikkonnast alla kolme USA dollari ja kahekümne sendi piiri ning enam kui 40 protsenti ehk ligi 3,3 miljardit inimest alla viie USA dollari ja viiekümne sendi piiri.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles