Teismeline sai tüdrukutepäeva puhul ajutiselt Soome peaministriks

Copy
Üheks päevaks Soome peaministriks saanud 16-aastane Aava Murto.
Üheks päevaks Soome peaministriks saanud 16-aastane Aava Murto. Foto: AFP / Scanpix

Soomes sai 16-aastane teismeline programmi «Tüdrukud võtavad üle» raames üheks päevaks tseremoniaalselt peaministriks, et tähistada ÜRO rahvusvahelist tüdrukute päeva ja edendada sugupoolte võrdsust.

Lõuna-Soome ühest külast pärit Aava Murto astus peaminister Sanna Marini kingadesse kolmapäeval, et juhtida tähelepanu tehnoloogia ja sugupoolte võrdsuse seostele, mis on sel aastal sündmuse tulipuktis, teatas Soome valitsus.

Tüdrukute ligipääs tehnoloogiale on oluline ja üleilmne võrdõiguslikkuse küsimus, mida tuleb tõsiselt võtta, ütles Murto.

Murto ja 34-aastane Marin, kes on üks maailma nooremaid valitsusjuhte, arutasid omavahel, mida võiks tehnoloogiateadlik Soome teha, et tüdrukute võimalused tehnoloogiaid kasutada ja arendada kogu maailmas paraneksid.

Mängupeaministri ja pärispeaministri ühisavaldus ütleb, et tütarlaste internetiahistamine on üleilmselt väga oluline teema, millega tuleb tegeleda.

Programmis «Tüdrukud Võtavad Üle» osalevad enne pühapäevast tüdrukute päeva Soome ettevõtted, teiste seas ka tehnoloogiasektori ettevõtted.

Soome paikneb naiste õigusi puudutavates võrdlustabelites tihti tipus. 

Ühtlasi oli Soome 1906. aastal esimene piirkond Euroopas, kus said naised veel enne Venemaast lahkulöömist valimisõiguse. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles