Võimuvaakumisse langenud Kõrgõzstani liidrid on kadunud (1)

Peaministriks kippuva rahvuslase Sadõr Džaparovi toetajad kogunesid täna Biškekis. Teaolevalt on tema poolehoidjaid sõitnud pealinna kokku mitmelt poolt Kõrgõzstanist.
Peaministriks kippuva rahvuslase Sadõr Džaparovi toetajad kogunesid täna Biškekis. Teaolevalt on tema poolehoidjaid sõitnud pealinna kokku mitmelt poolt Kõrgõzstanist. Foto: VLADIMIR PIROGOV / REUTERS / SCANPIX

Samal ajal kui Kõrgõzstanis püsib võimuvaakum, kuna parlamendisaadikud ei saanud kokku kvoorumit riiki haaranud poliitilise kriisi arutamiseks, on president Sooronbaj Džeenbekov endiselt kadunud.

Kuigi Džeenbekovi kantselei väidab, et president viibib Biškekis ning osaleb isiklikult kõnelustes eri poliitiliste jõududega, pole teda avalikkuses nähtud alates sellest, kui riigis puhkesid pühapäevaste parlamendivalimiste järel rahvarahutused. Opositsiooni ja vaatlejate hinnangul tagas presidendile lojaalsete parteide valimisedu ulatuslik häälte ostmine.

End siseministri kohusetäitjaks nimetanud Biškeki politseikomissari Kursan Asanovi sõnul on Džeenbekovi asukoht teadmata, kuid politsei ei otsi riigipead taga.

Senine siseminister Kaškar Junušalijev on Asanovi väitel riigist põgenenud. «Kõrgõzstani siseminister on kadunud. Ta pages nagu argpüks niipea, kui rahutused algasid,» ütles Asanov. Ta lisas, et ei tea Junušalijevi praegust asukohta.

Kõrgõzstani julgeolekunõukogu asesekretäri Omurbek Suvanalijevi sõnul on teadmata ka peaminister Kubatbek Boronovi asukoht. «Julgeoleku kaalutlustel otsustati piirid sulgeda,» lisas Suvanalijev. 

Tagasi üles