Prints William ja David Attenborough käivitavad uue keskkonnapreemia

Copy
David Attenborough ning prints William koos isa ja vennaga.
David Attenborough ning prints William koos isa ja vennaga. Foto: PA / Scanpix

Prints William ning kuulus Briti loodusuurija, ajakirjanik ja loodusfilmide tegija David Attenborough kuulutavad neljapäeval välja uue keskkonnapreemia Earthshot, millega loodetakse kannustada muutusi ja aidata järgmise 10 aasta jooksul planeeti parandada.

Auhinna eeskujuks on Moonshoti algatus, mille president John F. Kennedy tegi 1961. aastal, et saata kümne aasta jooksul inimene Kuule.

Kogu elu keskkonnaküsimustega tegelnud William ütles, et looduskeskkonna päästmiseks tuleb välja panna sama palju raha kui praegu koroonapandeemiast jagusaamiseks.

"Asjatundjate sõnul on käes hetk, mil tagasiteed enam ei ole," rõhutas ta usutluses Sky Newsile ja ütles, et planeedi Maa "põhimõtteliseks remondiks" on aega 10 aastat.

Earthshoti plaan näeb ette viit miljoni naela suurust auhinda igal aastal järgmise 10 aasta jooksul. Need peaksid andma 2030. aastaks maakera suurimatele keskkonnaprobleemidele 50 lahendust.

Esimesed viis auhinda keskenduvad looduse kaitsele ja taastamisele, puhtale õhule, ookeanide elustiku taastamisele, jäätmevaba maailma loomisele ja kliimamuutuse peatamisele.

Kandidaate võib hakata esitama 1. novembril. Auhinnad antakse kätte igal aastal eri linnas, algust tehakse 2021. aastal Londonist.

William kuulub auhinnakomisjoni.

94-aastane Attenborough rõhutas, et inimkond ei tohi aega kaotada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles