Pakistani peaminister pidi end ülemkohtu ees kaitsma

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pakistani peaminister Jusuf Raza Gilani
Pakistani peaminister Jusuf Raza Gilani Foto: SCANPIX

Pakistani peaminister Jusuf Raza Gilani selgitas täna ligi tund aega ülemkohtu ees, miks ta pole algatanud president Asif Ali Zardariga seotud korruptsioonikahtluste uurimist.

Gilani kinnitas, et presidendil on puutumatus nii riigi sees kui ka väljaspool seda, vahendas BBC

«Olen rääkinud oma sõprade ja ekspertidega ning kõik on seisukohal, et tal on täielik puutumatus,» ütles valitsusjuht ja lisas, et seega pole hea algatada kohtuprotsessi riigipea vastu, kelle valimist pooldas kaks kolmandikku hääletanutest.

Kohus on nõudnud, et Pakistani valitsus vastaks Šveitsi ametivõimudele, kes soovisid presidenti puudutatavate vanade korruptsioonisüüdistuste uut uurimist.

Seni on valitsus sellest keeldunud, ülemkohus on süüdistanud peaministrit kohtu halvustamises.
Kui Gilani süüdi mõistetakse, siis peab ta ilmselt peaministri kohalt lahkuma. Kohtuprotsess uuristab veelgi juba niigi ebakindla valitsuse jalgealust.

Valitsuse vastu on pooleli mitu kohtuasja. Lisaks on valitsuse ja võimsa sõjaväe suhteid pingestanud väide, nagu oleks Pakistan palunud eelmisel aastal Ameerika Ühendriikidelt abi sõjalise riigipöörde ärahoidmiseks.

USA on tunnistanud taolise memo saamist, kuid kinnitanud, et riik ei võtnud mitte midagi ette.
Kohtuprotsess peaministri üle jätkub 1. veebruaril.

Zardari ja tema abikaasa, aastal 2007 mõrvatud endine peaminister Benazir Bhutto mõisteti 2003. aastal Šveitsis tagaselja süüdi rahapesus miljonite dollarite ulatuses.

Zardari ja Bhutto kaebasid otsuse edasi ning Šveits loobus kohtuasjast 2008. aastal Pakistani valitsuse palvel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles