Bulgaaria, Tšehhi ja Slovakkia kutsusid tagasi suursaadiku Valgevenes (1)

Copy
Slovaki välisminister Ivan Korčok.
Slovaki välisminister Ivan Korčok. Foto: EPA/Scanpix

Bulgaaria, Tšehhi ja Slovakkia kutsusid täna oma suursaadiku Minskist tagasi konsultatsioonidele, järgides sellega Poola ja Balti riikide eeskuju seoses Valgevene vaidlusaluste presidendivalimistega.

Kolm riiki teatasid sellest päev pärast Eesti ja Läti vastavat sammu, samas kui Leedu ja Poola tegid seda esmaspäeval, kui Minsk oli kutsunud konsultatsioonidele oma saadikud Vilniuses ja Varssavis. 

Valgevene, mis nõudis Leedult ja Poolalt lisaks oma diplomaatiliste esinduste personali olulist vähendamist, tegi seda pärast Euroopa Liidu sanktsioonide kehtestamist Valgevene ametiisikute vastu, keda süüdistatakse valimispettuses ja inimõigusrikkumistes. 

Valgevene võimud on süüdistanud Vilniust ja Varssavit pärast 9. augusti valimisi puhkenud president Aleksandr Lukašenko vastaste massimeeleavalduste toetamises. 

«Ma olen otsustanud kutsuda meie missiooni juhi #Minskis konsultatsioonideks Slovakkiasse, et väljendada solidaarsust Leedu ja Poolaga,» kirjutas Twitteris Slovaki välisminister Ivan Korčok.

«Sammud, mida Valgevene võimud on astunud teiste EL-i liikmete vastu, on lubamatud. EL on ühtne oma toetuses Valgevene rahvale.»

Ka Tšehhi suursaadik Valgevenes kutsutakse Prahasse konsultatsioonidele umbes nädalaks, kinnitas välisministeeriumi kõneisik Zuzana Štíchová uudisteagentuurile ČTK. 

Bulgaaria välisministeerium aga kinnitas oma avalduses, et selle suursaadik Minskis teatas oma peatsest lahkumisest solisaarsusavaldusena Leedu ja Poolaga. 

Sofia kutsus Minskit ühtlasi üles «viivitamatult ja tingimusteta» vabastama kõiki Valgevene poliitvange ning alustama dialoogi opositsiooniga vabade valimiste korraldamiseks. 

Oma Valgevene suursaadiku on kutsunud kodumaale konsultatsioonidele ka Saksamaa.

Suursaadikute konsultatsioonidele kutsumine on poliitiline, mitte juriidiline samm. See tähendab suursaadiku ajutist lahkumist riigist, kuid suursaadiku staatus, sealhulgas õigus naasta akrediteeritud pealinna, sellest ei muutu.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles