Liibanoni ekspeaminister Hariri on valmis valitsusjuhiks kandideerima

BNS
Copy
Liibanoni ekspeaminister Saad al-Hariri.
Liibanoni ekspeaminister Saad al-Hariri. Foto: Reuters/ScanPix

Liibanoni endine peaminister Saad Hariri teatas neljapäeval, et on üks võimalikest kandidaatidest uue valitsuse juhiks.

«Ma olen kindlasti kandidaat,» ütles Hariri telekanalile MTV antud intervjuus. «Ma ei sulge ust ainsale lootusele, mis Liibanonile on jäänud selle kokkuvarisemise tõkestamiseks.»

Liibanon on viimaste aastakümnete rängimas majanduskriisis. Seda süvendas veelgi 4. augustil Beiruti sadamas aset leidnud võimas plahvatus, milles hukkus üle 200 ja sai kannatada tuhandeid inimesi ning mis tekitas ulatuslikke purustusi suures osas pealinnas.

President Michel Aoun peab parlamendierakondadega konsultatsioone uue peaministri nimetamiseks järgmisel neljapäeval.

Hariri ütles, et on valmis alustama telefonikõnelusi, et näha, kas «kõik poliitilised meeskonnad on endiselt nõus programmiga», mida arutati Prantsuse presidendi Emmanuel Macroniga.

Hariri lahkus ametist eelmisel sügisel pärast massimeeleavaldusi. Eelmine valitsus, mida juhtis Hassan Diab, astus tagasi pärast Beiruti plahvatust.

Järgmine peaministrikandidaat Mustapha Adib aga teatas eelmisel kuul, et loobub, kuna tema jõupingutusi uue valitsuse moodustamisel blokeerisid riigi kaks peamist šiiade erakonda, Hizbollah ja Amal, soovides jätta oma kontrolli alla rahandusministeeriumi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles