Norra Nobeli komitee teeb teatavaks rahupreemia laureaadi

BNS
Copy
Nobeli medalid.
Nobeli medalid. Foto: JONATHAN NACKSTRAND/AFP

Norra Nobeli komitee teeb reedel teatavaks selle aasta rahupreemia laureaadi või laureaadid.

Komitee esimees Berit Reiss-Andersen kuulutab võitja või võitjad välja kell 11 (Eesti aja järgi kell 12) Nobeli Instituudis Oslos.

Sel aastal esitati 318 kandidaati, nende seas 211 üksikisikut ja 107 organisatsiooni. 

Nobeli preemia, mis koosneb kuldmedalist, diplomist ja tšekist 10 miljonile Rootsi kroonile (950 000 eurole), antakse võitjale üle 10. detsembril, Rootsi töösturi ja filantroobi Alfred Nobeli surma-aastapäeval.

Norra rahvusvaheliste suhete instituudi (NUPI) teaduri Sverre Lodgaardi hinnangul on suur tõenäosus, et sel aastal võib preemia minna ajakirjandusele.

«Selleks, et otsusetegijad saaksid konflikti sekkuda, peavad nad looma arvamuse, mis põhineb meedia edastatud täpsel informatsioonil,» selgitas ta.

Alates Nobeli preemiate algusest 1901. aastal ei ole rahupreemia kunagi tunnustanud tööd infovabaduse valdkonnas.

Ekspertide sõnul võib aeg selleks küps olla. Nad on nimetanud võimalike laureaatidena ühendust Piirideta Reporterid (RSF) ja USA-s baseeruvat Ajakirjanike Kaitsmise Komiteed (CPJ).

Võitjaks on pakutud ka kliimaaktiviste, seda 13 aastat pärast USA asepresidendi Al Gore'i ja ÜRO kliimapaneeli IPCC võitu.

Sel juhul võidakse tunnustada Rootsi teismelist kliimaaktivisti Greta Thunbergi kas üksi või koos teiste aktivistidega tema «Reeded Tuleviku Nimel» liikumises.

Sel aastal on Nobeli preemia laureaatide seas juba neli naist, mis on lähedal 2009. aasta rekordile, kui preemiaga pärjati viis naist.

Kas Thunberg ühineb selle prestiižika klubiga?

«Kliimamuutus on pikemas perspektiivis palju tähtsam kui Covid-19,» ütles Nobeli ajaloolane Asle Sveen AFP-le.

Ajal, mil maailm võitleb viimase sajandi kõige rängema pandeemiaga, võivad Nobeli komitee viis liiget otsustada ka toetada rahvusvahelisi jõupingutusi koroonaviiruse vastu võitlemisel.

Sellisel juhul võib preemia saada Maailma Terviseorganisatsioon (WHO), kuigi selle reageerimist pandeemiale on kritiseeritud.

Eelmisel aastal sai Nobeli rahupreemia Etioopia peaminister Abiy Ahmed jõupingutuste eest lõpetada 20 aastat kestnud sõjajärgne vastasseis Eritreaga.

Nobeli rahuauhind on üks viiest Alfred Nobeli asutatud auhinnast. Erinevalt teistest auhindadest, mis antakse üle Stockholmis, antakse see üle Oslos.

Auhinna saaja otsustab Norra parlamendi valitud komitee. Põhjus, miks see auhind otsustatakse nimelt Norras, on asjaolu, et Alfred Nobeli surma ajal olid Rootsi ja Norra personaalunioonis ning Norra parlament tegeles üksnes sisepoliitikaga. Nii tahtis Nobel tagada, et see auhind jagataks sõltumatult riikide välispoliitikast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles