Leedulased valivad halbade variantide hulgast

Copy
Leedus prooviti eelhääletamisel kasutada ka läbisõidetavaid valimispunkte. 
Leedus prooviti eelhääletamisel kasutada ka läbisõidetavaid valimispunkte. Foto: PETRAS MALUKAS/AFP/Scanpix

Pühapäevaste Leedu parlamendivalimiste eel domineerivad lootus, viha, pettumus ja soov kedagi karistada, kuid kõige määravam seisund on apaatia. Pärast kampaaniat, mis erilist muljet ei avaldanud, on tekkinud dilemma: kui kedagi pole valida, siis milleks üldse valima minna?

Sellise pessimismi kummutamiseks on mitu alust. Viimaste päevade jooksul on Vilniuses moodustunud järjekorrad valijatest, kes ootavad näiteks kannatlikult ​ Lukiškių väljakul sadade kaupa, ettekirjutuste kohaselt sotsiaalset distantsi järgides.

Teoreetiliselt on ka päris palju neid, kelle hulgast valida. Kokku 1754 kinnitatud kandidaati võistlevad 141 Seimi kohale kahes valimisvoorus: esimene voor toimub 11. oktoobril, teine 25. oktoobril.

71 saadikut valitakse kahes voorus majoritaarse valimissüsteemiga ringkondliku süsteemi alusel, ülejäänud 70 kandidaati üleriigilise hääletusega proportsionaalset valimissüsteemi kasutades.

Poliitiliste lõhede tõttu ei anna arvud olukorrast erilist ettekujutust ja valimistulemuste ennustamine on sama keeruline, nagu oleks olnud öelda märtsis, milliseks 2020. aasta kujuneb.

Tagasi üles