Politsei pidas Habarovskis kinni mitukümmend meeleavaldajat

Copy
Politsei Habarovskis meeleavaldajat kinni võtmas.
Politsei Habarovskis meeleavaldajat kinni võtmas. Foto: AP / Scanpix

Venemaa idaosas Habarovskis peeti laupäeval kinni mitukümmend meeleavaldajat - tegu on esimese suurema protestiaktsiooni mahasurumisega alates nende puhkemisest kohaliku kuberneri arreteerimise vastu kolme kuu eest. 

Habarovski kraikuberner Sergei Furgal peeti kinni 9. juulil seoses mõrvajuurdlusega ja toimetati Moskva vanglasse. Ta tagandati ametist.

Furgal on tema vastu esitatud süüdistused tagasi lükanud ja tema toetajate sõnul on tegemist poliitiku rivaalide kätetööga. 

Alates Furgali kinnipidamisest on tuhanded meeleavaldajad kogunenud Habarovski tänavatele, iseäranis suured on rahvahulgad olnud nädalavahetustel korraldatud protestiaktsioonidel.

Meeleavaldajad on vastu Furgali vangistamisele ja nõuavad tema kohtuprotsessi korraldamist Hiina piiri lähistel asuvas 600 000 elanikuga Habarovskis. 

Rahvarohked protestid on olnud väljakutseks Vene võimudele, mis tavaliselt ei kõhkle loata meeleavalduste allasurumisel. Võimude vastumeelsus kasutada Habarovskis jõudu võis viidata sellele, et kardeti suurendada protestijate pahameelt.

Habarovski meeleavaldused pole vaibunud ning protestijad on laiendanud oma nõudmisi, millega esitatakse väljakutse president Vladimir Putini valitsemisele. 

Laupäeval korraldatud tuhandete osalejatega protestiüritusel politsei ei sekkunud, kuid pidas hiljem kinni umbes 30 meeleavaldajat, kui nad püstitasid Habarovski keskväljakule telgid. 

Laupäeva õhtul kogunesid veel sajad protestijad Habarovski keskväljakul. Politsei hoiatas, et nende meeleavalduseks ei ole antud luba ning et nad võidakse laiali ajada, kuigi sammudest rahvahulga vastu veel hoiduti. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles