USA ametnik: Põhja-Korea superraketi esitlus valmistas pettumust

Copy
ICBM (Intercontinental ballistic missiles)
ICBM (Intercontinental ballistic missiles) Foto: DAMIR SAGOLJ/REUTERS/Scanpix Baltics

USA ametnik kinnitas pühapäeval, et Põhja-Korea paraadil esitletud uue mandritevahelise ballistilise raketi ICBM nägemine «valmistas pettumust», kuna tuumadesarmeerimise kõnelused kahe riigi vahel on takerdunud.

Põhja-Korea liider Kim Jong-un jälgis mandritevahelise ballistilise raketi demonstratsiooni Kim Il-sungi väljakul Pyongyangis laupäevase paraadi lõpus. 

Analüütikute sõnul on selle näol tegemist suurima mobiilse vedelkütusraketiga maailmas ja on tõenäoliselt ehitatud mitmete eraldisihitavate lõhkepeade (MIRV) kandmiseks.

«Valmistab pettumust, et Korea RDV läheb keelatud tuuma- ja ballistiliste rakettide programmiga edasi,» ütles USA ametnik. 

«USA lähtub president Trumpi ja esimees Kimi Singapuris (2018) väljendatud visioonist ning kutsub Korea RDV-d üles püsivatele ja sisulistele läbirääkimistele täieliku tuumadesarmeerimise saavutamiseks.»

Analüütikute meelest tõendab ICBM, et Põhja-Korea on jätkanud diplomaatilise protsessi ajal oma relvastuse arendamist ning selle näitamine Töölispartei aastapäeva puhul oli teadlik sõnum USA-le.

Ballistilist raketti veeti paraadil tohutul 11-teljelisel transportööril-raketiheitjal. See võib olla toodetud Põhja-Koreas ja mitte Hiinas, kus toodeti senine kaheksateljeline transportöör.  

Põhja-Korea tuumakõnelused on seiskunud pärast USA presidendi Donald Trumpi ja Põhja-Korea liidri Hanoi tippkohtumise läbikukkumist eelmisel aastal sanktsioonide leevenduse ja Põhja-Korea vastusammude üle. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles