Valgevene miilits kasutas meeleavaldajate vastu taas toorest jõudu

Copy
Valgevene märulimiilits tegutsemas.
Valgevene märulimiilits tegutsemas. Foto: TASS/Scanpix

Valgevene miilits kasutas pühapäeval pealinnas Minskis vihmase ilmaga meelt avaldanud inimeste vastu taas toorest jõudu, käiku läksid veekahurid ja šokigranaadid, aga ka kumminuiad. 

Inimõigusrühmituse Viasna andmeil pidasid maskides ja musta riietatud märulipolitseinikud Minskis ja teistes linnades kinni üle 420 inimese. Varem teatas Viasna ligi 250 inimese kinnivõtmisest pealinnas ja veel umbes 35 kinnivõtmisest teistes linnades. Miilitsate seas oli ka arvukalt erariietes mehi.

Protestiüritusi korraldati Brestis, Vitsebskis, Grodnas, Bobruiskis, Žlobinis, Kobrinis, Magiljovis ja mujal.

«Vähemalt Minskis kasutati veekahureid ja šokigranaate,» kinnitas ka siseministeeriumi pressiesindaja Olga Tšemadanova, lisades, et kinnivõetute ametlik arv esitatakse esmaspäeval.

Valgevene võimud jätkavad seega president Aleksandr Lukašenko tagasiastumist nõudvate protestide jõulist mahasurumist.

See annab märku, et autoritaarsel riigipeal pole mingit kavatsust ametit maha panna, kuigi ta käis laupäeval ootamatul külaskäigul vanglas, kus kohtus mitme tunni vältel opositsioonijuhtidega.

Mõnede hinnangute kohasel tunneb president oma positsiooni nõrgenevat ning otsib teatavat kompromissi teda vastustava rahvaliikumisega. 

Lukašenko kuulutati 9. augusti presidendivalimiste võitjaks, kuigi nii opositsiooni kui lääneriikide hinnangul on tegemist pettusega.

President vannutati ametisse salajasel tseremoonial. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles