Valgevene miilits ähvardas protestijate vastu tulirelvi kasutada (1)

Copy
Valgevene julgeolekujõud meeleavaldusi maha surumas.
Valgevene julgeolekujõud meeleavaldusi maha surumas. Foto: TASS/Scanpix

Valgevene miilits ähvardas täna, et võib võtta meeleavaldajate ohjeldamiseks kasutusele tulirelvad, väites, et riigipea Aleksandr Lukašenko vastu suunatud meeleavaldused on muutunud aina radikaalsemaks.

«Seetõttu ei lahku korrakaitsjad ja siseväed tänavatelt ning kasutavad märulivarustust ja vajadusel ka surmavaid relvi,» teatas siseministeerium rakenduse Telegram vahendusel.

Rahumeelsed meeleavaldused puhkesid pärast 9. augusti presidendivalimisi, mille võitjaks kuulutati ametlikult Lukašenko. USA ja Euroopa Liit tema võitu ei tunnusta.

Miilits on seni tunnistanud ainult märulivarustuse nagu veekahurid, kummikuulid ja šokigranaadid kasutamist.

Esmaspäevane teadaanne, kus tsiteeriti asesiseminister Gennadi Kazakevitšit, oli esimene, kus võimud on ähvardanud meeleavaldajate vastu kasutada tulirelvi.

Valgevene miilits kasutas pühapäeval pealinnas Minskis vihmase ilmaga meelt avaldanud inimeste vastu taas toorest jõudu, käiku läksid veekahurid ja šokigranaadid, aga ka kumminuiad. 

Inimõigusrühmituse Viasna andmeil pidasid maskides ja musta riietatud märulimiilitsad Minskis ja teistes linnades kinni ligi 700 inimest. Miilitsate seas oli ka arvukalt erariietes mehi.

Euroopa Liidu välisministrid otsustasid esmaspäeval kehtestada Lukašenkole sanktsioonid, et avaldada tema režiimile meeleavalduste julma mahasurumise eest rohkem survet. Varem olid sanktsioonid kehtestatud juba 40 Lukašenko liitlasele.

EL oli seni hoidunud Lukašenkole endale sanktsioonide kehtestamisest, lootes viia ta kriisi lahendamiseks dialoogi opositsiooniga.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles