Bagdadi kingaloopija taotleb Šveitsis asüüli

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bagdadi kingaloopija taotleb Šveitsis asüüli.
Bagdadi kingaloopija taotleb Šveitsis asüüli. Foto: AP / Scanpix

Möödunud kuul Ühendriikide presidenti George W. Bushi kingadega loopinud ja koeraks sõimanud Iraagi ajakirjanik kavatseb Šveitsis poliitilist varjupaika taotleda.

Genfi juristi Mauro Poggia teatel võttis Iraagi teleajakirjaniku Muntazer al-Zaidi perekond temaga kuu alguses Punase Risti kaudu ühendust ja palus esitada vastava palve Šveitsi välisministeeriumile, vahendas Šveitsi päevalehe La Tribune de Genève uudist AFP.

Poggia kinnitusel esitab ta Zaidi perekonna palvel asüüli taotlemiseks vajalikud dokumendid ja avalduse juba sel nädalal.

Iraagi teleajakirjanik tõusis maailma avalikkuse huviorbiiti 14. detsembril, kui ta loopis araabiamaades ebapopulaarset USA presidenti pressikonverentsil oma kingadega ja nimetas teda koeraks. Sellist teguviisi peetakse araabiamaades suurimaks solvanguks.

Vaatamata sellele, et tema tegu pälvis islamimaailma poolehoiu, ei saa Poggia kinnitusel Zaidi enam oma kodumaal ajakirjanikuna töötada. Advokaadi hinnangul võiks mees Genfis asuda tööle ÜRO ajakirjanikuna.

29-aastane Zaidi pidi 31. detsembril Iraagi kohtu ette asutama, kuid istung lükati apellatsioonikaebuse tõttu edasi. Kingaloopijat võib süüdimõistva otsuse korral oodata kuni 15-aastane vangistus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles