Valgevene opositsioonijuht esitas Lukašenkale lahkumiseks ultimaatumi (4)

Copy
Valgevene opositsioonijuht Svjatlana Tsihhanovskaja
Valgevene opositsioonijuht Svjatlana Tsihhanovskaja Foto: AFP / Scanpix

Valgevene opositsioonijuht andis täna Aljaksandr Lukašenkale kaks nädalat aega, et presidendiametist tagasi astuda, vägivald peatada ning poliitvangid vabastada.

Leedus eksiilis olev Svjatlana Tsihhanovskaja nimetas oma pöördumist "rahva ultimaatumiks" ning hoiatas, et kui Lukašenko seda ei järgi, algab otsustav üldstreik.

"Kui meie nõudmised ei ole 25. oktoobriks täidetud, tuleb kogu riik rahumeelselt tänavaile," kinnitas Tsihhanovskaja. "Ja 26. oktoobril algab ettevõtetes üldstreik, kõik teed blokeeritakse ning poodides jääb müük seisma. Teil on aega 13 päeva."

Pärast seda, kui Lukašenka kuulutas end 9. augustil toimunud presidendivalimiste võitjaks, algasid Valgevenes enneolematute mõõtmetega meeleavaldused.

Märulimiilits on kinni pidanud tuhandeid meeleavaldajaid ja inimesi on kinnipidamiskohtades piinatud. See omakorda põhjustas laialdase rahvusvahelise hukkamõistu ning paljud riigid ei tunnista Lukašenkat presidendina.

Valgevene miilits ähvardas esmaspäeval, et võib võtta meeleavaldajate ohjeldamiseks kasutusele tulirelvad, kuna Lukašenka vastu suunatud meeleavaldused olevat muutunud aina radikaalsemaks.

Tsihhanovskaja ütles teisipäeval, et nüüd tuleb valgevenelastel valida pool, kuna võimud on alustanud "riiklikku terrorit". Ta kutsus inimesi üles avalikult teada andma, et nad ei toeta enam režiimi.

Nädalavahetusel lubasid Valgevene võimud Tsihhanovskajal kõnelda oma vangistatud abikaasaga, kes soovitas tal olla võimude suhtes karmisõnalisem.

Samal ajal on Tsihhanovskaja võitnud paljude Lääne liidrite, teiste seas Prantsuse presidendi Emmanuel Macroni ja Saksa kantsleri Angela Merkeli sümpaatia.

Valgevene opositsiooni võtmeisikud on kõik kas vangis või kodumaalt lahkuma sunnitud. 

Tsihhanovskaja toetajad on loonud koordinatsiooninõukogu, mille eesmärk on tagada võimu rahumeelne üleminek.

Koordinatsiooninõukogu liikmete hulgas on ka Nobeli kirjanduspreemia laureaat Svjatlana Aleksijevitš, kes samuti lahkus Valgevenest ning on Saksamaal ravil. 

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles