Osav koroonakoer leiab nakatunud eksimatult üles (2)

Copy
Vene lennufirma Aerofloti koeratreener õpetab Moskva lähistel asuvas Šeremetjevo lennujaamas koera tundma ära koroonaviirusega nakatunud inimese lõhna. 
Vene lennufirma Aerofloti koeratreener õpetab Moskva lähistel asuvas Šeremetjevo lennujaamas koera tundma ära koroonaviirusega nakatunud inimese lõhna. Foto: Pavel Golovkin/AP/Scanpix

Moskva lähistel Himkis asuvas lennufirma Aerofloti koerte treeningukeskuses nuusutab tilluke hallikas koer tosinat uriiniprooviga anumat. Seejärel näitab ta koolitajale, millised neist sisaldavad koroonaviiruse jälgi, ning saab preemiaks tükikese liha.

Vene lennufirma koerte treeningukeskuse direktori Jelena Batajeva sõnul õpetatakse loomi viirust tuvastama uriiniga, kuna see ei kanna kõrvalisi lõhnu, nagu näiteks kosmeetika või parfüümi aroomi. Koroonaviirus ise on lõhnatu, kuid muudab haigestunud inimese uriini lõhna, vahendas AFP.

Aerofloti tegevjuhi Vitali Saveljevi sõnul loodetakse, et koerad hakkavad tulevikus reisijaid kontrollima, nuusutades nende maski või süljeproovi.

Haigete reisijate leidmine on Venemaal plaanis usaldada šalaikadele – haruldasele tõule, mille aretas 1970. aastatel neenetsi karjalaika ja Lõuna-Türkmenistani šaakali ristamisel bioloog Klim Sulimov eesmärgiga kasutada neid Afganistani ja Nõukogude Liidu piiril oopiumismugeldajate tabamiseks.

«Tegu on paljuski täiusliku lõhnakoeraga,» selgitas Batajeva The Moscow Timesile. «Neil on äärmiselt ebatavaline segu Arktika ja lõunapoolsete alade verest. See annab neile unikaalse oskuse tuvastada lõhnu nii raskes soojas õhus kui ka kerges külmas õhus, millega teised koerad, kellega oleme töötanud, pole hakkama saanud.»

Tegelikult pole asjatundjate kinnitusel koera tõug viiruse tuvastamisel määrav.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles