Freedom House: pandeemiat kasutatakse teisitimõtlemise mahasurumiseks

BNS
Copy
Freedom House’i eelmise raporti esikülg
Freedom House’i eelmise raporti esikülg Foto: Repro

Valitsused üle maailma kasutavad pandeemiat õigustusena laiendada inimeste jälgimist ja teisitimõtlemise mahasurumist internetis, teatas kolmapäeval iinimõigusorganisatsioon Freedom House.

Pandeemia varjus kasutusele võetud tehnoloogiad on viinud kümnenda järjestikuse aastani, mil organisatsiooni koostatud internetivabaduse indeks languses on.

Freedom House märkis, et mitmekümne riigi valitsused kasutavad koroonapuhangut õigustamaks uute, varem liiga sekkuvaks peetavate tehnoloogiate kasutamist.

See on viinud teisitimõtlemise tsenseerimise ja tehnoloogiliste sotsiaalse kontrolli süsteemide laienemiseni, öeldi raportis.

«Pandeemia suurendab ühiskonna sõltuvust digitehnoloogiatest ajal, mil internet on muutumas aina vähem vabaks,» ütles Freedom House'i president Michael Abramowitz.

«Ilma korralike kaitsemehhanismideta privaatsuse ja õigusriigi vallas, saab neid tehnoloogiaid lihtsasti poliitiliseks repressiooniks kasutada.»

Hullim on internetivabaduse seis 65 riigi seast, mille kohta indeksit koostatakse, Hiinas.

Freedom House tõi raportis välja, et umbes 3,8 miljardist internetti kasutavast inimesest vaid viiendik elavad riikides, kus internet on vaba, 32 protsenti riikides, kus see on osaliselt vaba ja 35 protsenti riikides, kus see ei ole vaba. Ülejäänud elavad riikides, mida indeksis ei uuritud.

USA oli riikide seas, kus interneti peeti vabaks, kuid tema tulemus langes tulenevalt seiretehnoloogia kasutamisest protestiliikumiste vastu, sotsiaalmeediat reguleerivast seadlusest, president Donald Trumpi valeinfo kampaaniatest ja Hiina rakenduste TikTok ja WeChat keelamisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles