Rasmussen: ründerelvastuste paigutamine Kaliningradi on raiskamine

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen täna Leedu pealinnas Vilniuses.
NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen täna Leedu pealinnas Vilniuses. Foto: SCANPIX

Vilniuses visiidil viibiv NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen kritiseeris täna Venemaa kavatsust paigutada Kaliningradi oblastisse ründerelvastusi, nimetades seda raiskamiseks.

«Loomulikult tekitavad Venemaa sellised avaldused muret NATO liitlaste seas. Ma lisaksin, et see on Venemaa finantsressursside tõeline raiskamine, kuna tugevdatavad ründerelvastused on suunatud kunstliku vaenlase vastu, keda ei ole olemas,» ütles Rasmussen ajakirjanikele

«See on raha raiskamine – investeerimine sellistesse sõjalistesse võimsustesse. Arvan, et selle raha saaks palju paremini investeerida majanduslikku arengusse, töökohtade loomisse Venemaal,» ütles alliansi peasekretär pärast kohtumist Leedu presidendi Dalia Grybauskaitėga.

Rasmusseni kinnitusel pole Venemaal mõtet koondada relvastusi Kaliningradi oblastisse.

«Ma kutsuksin venelasi uut reaalsust omaks võtma. Me ei ole vaenlased, me peaksime olema partnerid,» viitas ta.
Grybauskaitė osutas omakorda, et Venemaa plaanid ei teeni usalduse tugevdamist NATO ja Venemaa vahel.
Venemaa juhtkond on viimasel ajal mitmel korral hoiatanud, et paigutab uusi rakette NATO riikide Leedu ja Poolaga piirnevasse Kaliningradi eksklaavi, kui NATO ja tema mõjukaim liige USA ei võta arvesse Moskva muret raketikilbi osiste paigutamise pärast Ida-Euroopasse.
Venemaa nõuab õiguslikke garantiisid selle kohta, et NATO raketikilp pole suunatud tema ballistiliste rakettide vastu ega riku sellega strateegilise potentsiaali tasakaalu.
Eelmisel nädalal sai teatavaks, et aprillis paigutatakse Kaliningradi oblastisse Venemaa kaasaegseimad õhutõrjeraketid S-400. Venemaa on samuti väitnud, et võib regiooni paigutada ründekompleksid Iskander.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles