Pompeo: USA tegevus on vähendanud Põhja-Korea raketiohtu

Copy
Põhja-Korea uus mandritevaheline ballistiline rakett sõjaväeparaadil Pyongyangis.
Põhja-Korea uus mandritevaheline ballistiline rakett sõjaväeparaadil Pyongyangis. Foto: AFP / Scanpix

USA presidendi Donald Trumpi saavutatud kokkulepped on vähendanud Põhja-Korea raketiohtu, ütles kolmapäeval välisminister Mike Pompeo, kommenteerides uue hiiglasliku mandritevahelise ballistilise raketi näitamist hiljuti Pyongyangis korraldatud sõjaväeparaadil.

Analüütikute sõnul oli tegemist maailma suurima mobiilse stardiseadeldisega vedelkütuse raketiga.

Pompeo, kes korraldas 2018. aastal Trumpi ajaloolise kohtumise Põhja-Korea liidri Kim Jong-uniga, rõhutas, et ainult katsetamine näitab, kas selline rakett on toimiv.

«Põhjakorealased tegid eelmisel aastal täpselt null mandritevahelise ballistilise raketi katsetust. Sama kehtis ka üle-eelmise aasta kohta,» ütles Pompeo ajakirjanikele.

Pompeo sõnul on kokkulepe kindlasti vähendanud USA jaoks riske võrreldes sellega, kus Ühendriigid oleksid olnud eelmise administratsiooni teed jätkates.

USA kaitseminister Mark Esper ütles Pentagonis oma Lõuna-Korea kolleegi Suh Wooki võõrustades: «Me oleme üksmeelel, et Põhja-Korea tuuma- ja ballistiliste rakettide programmid on endiselt tõsine oht regiooni ja maailma julgeolekule ja stabiilsusele.»

Põhja-Korea ei ole korraldanud ühtegi tuuma- ega kaugmaaraketi katsetust sestpeale, kui Kim allkirjastas 2018. aasta juunis Singapuris Trumpiga kohtudes ühisdeklaratsiooni.

3. novembril presidendivalimistel uut ametiaega taotlev Trump on tihti hoobelnud, et ta on hoidnud ära sõja Põhja-Koreaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles