Idapoolsed Euroopa riigid kasutavad viirust romade tõrjumiseks (4)

Copy
Noor roma naine lapsega Ungaris Kallo külas. Mitmel pool Euroopas on pandeemia ajal koheldud romasid eriti karmikäeliselt.
Noor roma naine lapsega Ungaris Kallo külas. Mitmel pool Euroopas on pandeemia ajal koheldud romasid eriti karmikäeliselt. Foto: Bela Szandelszky / AP / Scanpix

Kesk- ja Ida-Euroopas sagenes ülemäärane jõu pruukimine romade vastu, kui politsei saadeti nende asulatesse viirusekarantiini kehtestama. Bulgaarias pihustati roma kogukondi õhust desinfitseerimisvahendiga ning Slovakkias saadeti nende küladesse viiruseanalüüse võtma sõjavägi, kuigi mujal riigis tegid seda meditsiinitöötajad.

Inimõigusrühmitused ja asjatundjad leiavad, et mitmes Euroopa riigis, kus on suured roma kogukonnad, kasutasid kohalikud ametnikud pandeemia kevadise laine ajal sajandeid ränka diskrimineerimist talunud vähemuse kohtlemisel ebaseaduslikke meetmeid, vahendas AP.

Nüüd, kui Euroopas on Covid-19sse haigestumine taas kiirelt kasvamas, pelgavad romade esindajad, et neid hakatakse uuesti taga kiusama. Olukorra muudab keerulisemaks see, et ülejäänud elanikud neis riikides ei vastusta romade diskrimineerimist ning hirmust võimalike tagajärgede ees ei julge romad ise probleemidest rääkida.

Romade vastaseid kampaaniaid korraldasid paljud riigid Ida-Euroopas. Ühe Põhja-Moldova linna meer süüdistas romasid viiruse levitamises, Ukraina Ivano-Frankivski linna ametnik andis aga politseile korralduse visata linnast kõik romad välja.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles