Trump ja Biden astuvad üles erinevates linnades (1)

Copy
Donald Trump ja Joe Biden.
Donald Trump ja Joe Biden. Foto: BRIAN SNYDER/REUTERS

USA president Donald Trump ja tema demokraadist rivaal Joe Biden osalevad neljapäeval kahel konkureerival kohtumisel valijatega, mida kaks USA suurt telejaama ühel ajal edastavad. 

Trump, kelle arstid koroonaviirusest tervenenuks tunnistasid, lõpetas just oma kampaaniaüritused kaalukeeleosariikides.

Ent kuigi Trump püüdis kolmapäeval Iowas toimunud tulisel rahvakogunemisel valimised enda kasuks kallutada, lubades riigi majandusele «uskumatut» kolmandat kvartalit, jäi pandeemia teemade seas esikohale.

Esileedi Melania Trump avalikustas kolmapäeval, et nende teismeline poeg Barron oli saanud koroonanakkuse. Uudis rabas avalikkust eelkõige sellega, et seda nii kaua saladuses hoiti. 

Melania Trumpi sõnul ei olnud poisil haigusnähte ning tema viimased testid on olnud negatiivsed. 

«Barron Trumpil oli Corona 19,» ütles president Des Moinesi linnas. «Tal oli see nii lühikest aega, et ma arvan, et ta isegi ei teadnud, et see tal oli.» 

Uudis pööras avalikkuse tähelepanu taas Trumpi enda tervisele, pandeemiale ja eelkõige selle levikule Valges Majas. 

Koroonateema mängib pandeemia hoogustumist arvestades olulist rolli kahes suures televõrgus samaaegselt üle kantavatel üritustel.

Kandidaatide ülesastumised erinevates telejaamades parima vaadatavuse ajal otsustati korralda pärast seda, kui kahe rivaali neljapäevaks kavandatud silmast-silma väitlus Trumpi koroonadiagnoosi järel ära jäeti. Formaat pälvis kohe ka mitme eksperdi kriitikat.

«Vaatajatel peaks olema võimalik jälgida mõlemat, kuid ma ei usu, et paljud seda teevad,» ütles NBC kauaaegne saatejuht Katie Couriac. Tema hinnangul annab see formaat eelise Trumpile, sest inimestele meeldib vaadata tema ettearvamatust. 

Wisconsoni ülikooli poliitikateaduste osakonda juhtiv David Canon nõustus temaga, kuid avaldas samas arvamust, et Trump tegi taktikalise vea, kui loobus virtuaalsest debatist Bideniga. «Temal on väitlusi rohkem vaja kui Bidenil,» märkis Canon. «Temal on vaja muuta valimiseelset seisu.»

Trump leppis NBC-ga kokku vabaõhuareeni Miamis, Biden korraldab oma ürituse ABC-ga Philadelphias. 

Trump on tundnud end varem ebamugavalt nõndanimetatud raekogu (Town Hall) formaadis, kus tavalised inimesed saavad küsimusi esitada. Kuid endine tõsielustaar, kes jälgib hoolikalt vaatajanumbreid, peaks vähemalt suutma saavutada suurema vaatajaskonna kui Biden. Rivaalid pidid kohtuma teiseks debatiks laval sarnases publikuga formaadis. 

Kuid korraldajad otsustasid Trumpi nakatumise tõttu ohutuskaalutlustel korraldada hoopis virtuaalse debati. President keeldus uutest tingimustest ja väitlus jäeti ära. 

NBC andmeil kinnitas riikliku terviseameti juht Anthony Fauci, et võib üsna suure tõenäosusega väita, et Trump ei levita enam viirust. Trump ja NBC saatejuht hoiavad teineteise suhtes ürituse ajal suhtlusvahemaad ja publik kannab maske, lisas NBC. 

Biden on teatanud korduvatest negatiivsetest koroonatestidest sestsaadik, kui Trump 1. oktoobril Covid-19 diagnoosi sai.

Esimene kolmest kavandatud presidendidebatist sai ulatuslikku kriitikat selle eest, et muutus vihaseks teineteisest ülekarjumiseks. 

Trump hoiatas Iowa osariigis taas, et kui Biden võidab, saavad riigis võimu radikaalsed vasakpoolsed. «Nad on võimust sõltuvuses ja jumal aidaku meid, kui nad selle saavad,» lausus ta 

Ühtlasi jätkas 74-aastane president oma narratiivi sellest, et 77-aastase Bideni tervis on liiga habras presidendiametiks ning postitas oma Twitteri-kontole pildi, mis kujutas Bidenit ratastoolis. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles