Austraalia ja Holland mõistsid hukka MH17 konsultatsioonide peatamise (3)

Copy
Inimesed MH17 katastroofi ohvrite fotodega lennuki allatulistamise aastapäeval Ida-Ukrainas Graboves 17. juuli 2020.
Inimesed MH17 katastroofi ohvrite fotodega lennuki allatulistamise aastapäeval Ida-Ukrainas Graboves 17. juuli 2020. Foto: Valentin Sprintšak/TASS/Scanpix

Austraalia ja Holland mõistsid reedel hukka Venemaa otsuse taanduda konsultatsioonidest Malaysia Airlinesi reisilennuki allatulistamise kohta 2014. aastal. 

Lennuk tulistati alla Ukraina kohal äsja puhkenud kodusõja ajal. Kokku hukkus katastroofis 298 inimest, kellest enamik olid Hollandi ja Austraalia kodanikud. 

Kolm riiki on alates 2018. aastast pidanud konsultatsioone tragöödia üksikasjade väljaselgitamiseks. Lennuk tulistati alla Nõukogude Liidu päritolu raketikompleksiga BUK.

Lennukis oli 38 austraallast ja 196 Hollandi kodanikku. 

Nii Holland kui Austraalia on varem öelnud, et peavad Venemaad vastutavaks lennuki allatulistamise eest Donetski kohal, kus separatistid pidasid lahinguid Ukraina valitsusvägedega. Venemaa on oma osalust alati eitanud ja süüdistanud Ukrainat. 

Venemaa peab seoses Malaisia reisilennuki allatulistamisega 2014. aasta suvel alustatud kolmepoolsete konsultatsioonide jätkamist Austraalia ja Hollandiga mõttetuks, kinnitas Venemaa välisministeerium neljapäeval.

«Ootamata ära isegi konsultatsioonide vahetulemusi valis Haag teise tee ning esitas Euroopa Inimõiguste Kohtusse (ECHR) Venemaa vastu riikidevahelise nõude.

See Hollandi ebasõbralik samm muudab mõttetuks edasised kolmepoolsed konsultatsioonid ja meie osalemise nendes,» seisab Venemaa välisministeeriumi neljapäeval tehtud avalduses.

Austraalia välisminister Marise Payne väljendas reedel Venemaa otsuse suhtes sügavat nördimust. 

«Me ärgitame Venemaad koheselt kõnelustele naasma,» ütles ta avalduses. Austraalia on pühendunud tõe väljaselgitamisele, õigluse ja vastutuse võtmisele, lisas ta. 

Hollandi peaminister Mark Rutte väljendas samuti pettumust ja üllatust Moskva sammu suhtes. See on iseäranis valus ohvrite perekondadele, ütles ta. 

Hollandi välisminister Stef Blok ütles parlamendisaadikutele, et kutsus arupärimisele Vene suursaadiku, kuid lisas, et on pühendunud kõneluste jätkamisele. 

Ukraina välisminister Dmõtro Kuleba sõnas avalduses, et Venemaa taandumine konsultatsioonidest peegeldab selle hirmu «tõe suhtes, mis toimus 17. juulil 2014 Donbassi kohal». 

Venemaa teatel jätkab ta koostööd Hollandiga lennukatastroofi uurimises, kuid teises formaadis.

Hollandis algas märtsi alguses seoses lennuki allatulistamisega kohtuprotsess, kus süüalusteks on kolm Vene kodanikku ja üks Ukraina kodanik, kes tegutsesid sündmuste ajal separatistide ridades. 

Prokurörid ütlesid, et kõnealused neli isikut olid seotud venemeelsete separatistidega, kelle territooriumi kohal lennuk alla kukkus. 

Nad vastutavad raketisüsteemi toimetamise eest Ukrainasse selle baasist Venemaal, isegi kui nad lennuki allatulistamises ei osalenud, ütlevad süüdistajad. 

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles