Europarlament otsustab burgeri ja vorsti olemuse üle (7)

Postimees
Copy
Toidutootja Nestle tutvustas tänavu veebruaris Šveitsis uut taimset burgerit.
Toidutootja Nestle tutvustas tänavu veebruaris Šveitsis uut taimset burgerit. Foto: Denis Balibouse / Reuters / Scanpix

Euroopa Parlament otsustab järgmisel nädalal, kas edaspidi tohib nimetada liha mitte sisaldavaid tooteid burgeriks või vorstiks. Kui hääletusele tulev eelnõu heaks kiidetakse, keelatakse sellega ka taimsete toidukaupade kirjeldamine jogurti- või juustulaadse tootena.

«Nimed, mida praegu kasutatakse lihatoodete puhul, tuleks jätta eranditult vaid liha sisaldavate toodete märgistamiseks, näiteks steik, vorst, eskalopp ja burger,» seisab lihatootjate lobirühma ettepanekus. Sarnane keeld hakkaks heakskiidu korral kehtima ka kanaliha taimsetele alternatiividele.

Eelnõu vastu on mitmed suured toidutootjad, nagu Unilever ja Nestle, kelle hinnangul on naeruväärsed väited, et inimesed ei saa aru, mis toode sisaldab liha ja mis mitte. Samuti oleks keeld nende väitel vastuolus ELi eesmärgiga suunata inimesi langetama jätkusuutlikke valikuid ja vähendada kasvuhoonegaaside heitmeid.

Loomakaitseühenduse Humane Society International/Europe kommunikatsiooni vanemdirektor Joanna Swabe tõi EUobserveris välja, et küsimuse arutamine võib kahjustada ka Euroopa Liidu usaldusväärsust.

«See asjatu arutelu liha nimetuse üle loob ohu muuta saadikud haavatavaks naeruvääristamisele ning toidab euroskeptitsismi. See meenutab varasemaid arutelusid ELi ülereguleeritusest, nagu näiteks kõverate banaanide ja vildakate kurkide küsimus, mida on kasutatud aastaid kaikana, millega ELi peksta,» kirjutas ta.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles