Prantsusmaal julmalt tapetud õpetaja sai eelnevalt mitmeid ähvardusi (35)

Copy
Prantsusmaa president Emmanuel Macron siseminister Gerald Darmanini ja haridusminister Jean-Michel Blanquer kõnealuse kooli ees intervjuud andmas.
Prantsusmaa president Emmanuel Macron siseminister Gerald Darmanini ja haridusminister Jean-Michel Blanquer kõnealuse kooli ees intervjuud andmas. Foto: Abdulmonam Eassa/AP/Scanpix Baltics

Pariisi eeslinnas võeti reedel pea maha õpetajal, kes oli näidanud klassile pilapilte prohvet Muhamedist, tema ründaja lasid Prantsuse politseinikud kinnipidamiskatsel maha, teatas prokuratuur. Ründajat kuuldi hüüdmas ka «allahu akbar».

Prantsuse terroritõrjeprokuratuuri andmeil uurivad nad rünnakut, mis leidis aset kella viie paiku õhtul Pariisi läänepoolse eeslinna Conflans Saint-Honorine'i kooli juures. 

Politseiallikate andmeil oli ohver geograafia- ja ajalooõpetaja, kes oli hiljuti arutanud klassis väljendusvabaduse ja prohvet Muhamedi karikatuuride teemat. Õpetaja oli moslemitest õpilastele enne piltide näitamist öelnud, et nad võivad lahkuda, sest ei taha nende tundeid riivata, vahendas BBC

Osa moslemitest vanemaid rääkis politseile, et õpetaja oli pärast kõnealust tundi saanud mitmeid ähvardusi. «Minu poja jutu järgi oli ta väga kena, sõbralik ja lahke,» rääkis üks vanematest. 

Prokuratuuri sõnul käsitlevad nad juhtumit terroriorganisatsiooniga seotud mõrvana.

Süüdistused on sarnased nendega, mis esitati möödunud kuul 25-aastase pakistanlase vastu, kes vigastas lihakirvega kaht inimest, et kätte maksta prohvet Muhamedi kujutavate pilapiltide avaldamise eest satiirilises nädalakirjas Charlie Hebdo. 

Ründaja vigastas tõsiselt kaht teleproduktsioonifirma töötajat, kelle kontor oli samas hoones, mida kasutas omal ajal Charlie Hebdo. Mõlemad jäid ellu. 

Rünnak leidis aset kolm nädalat enne seda, kui astuvad kohtu ette 2015. aasta Charlie Hebdo ja juudi ostukeskuse rünnaku kaasosalised. Tollased kolme päeva vältel 17 inimese elu nõudnud rünnakud andsid märku islamistliku vägivalla tõusust, mis on Prantsusmaal seni nõudnud 250 inimese elu.

Kohtuistung on vallandanud üle kogu Prantsusmaa ulatuslikke proteste Charlie Hebdo ja Prantsuse valitsuse vastu.

Korrakaitsjad saabusid reedel sündmuskohale pärast seda, kui olid saanud telefonikõne kahtlasest kooli kõrval uitavast isikust, märkis politseiallikas. 

Seal leidsid nad surnukeha ja nägid kahtlast noataolise relvaga meest, kes neid ähvardas, kui nad teda kinni võtta püüdsid.

Politsei avas kahtlusaluse pihta tule ning ta sai raskelt vigastada, ütles asjaga kursis allikas. Hiljem mees suri saadud vigastustesse. 

Sündmuspaigale tuli ka pommirühm, kuna kahtlustatakse, et ründajal oli pommivöö.

Siseminister Gerald Darmanin, kes on visiidil Marokos, teatas, et naaseb viivitamatult Pariisi.

Siseministeeriumi loodud kriisirühmaga liitub ka president Emmanuel Macron, kes nimetas  õpetaja jõhkrat tapmist islamistlikuks terroriaktiks. 

Silmnähtavalt liigutatud Macron ütles sündmuskoha lähedal, et kogu rahvas on valmis õpetajaid kaitsma. 

Politsei pidas seoses rünnakuga kinni neli inimest, kellest üks on alaealine. Prantsuse meedia andmeil on tegemist kinnipidamisel hukkunud ründaja sugulastega. 

Kommentaarid (35)
Copy
Tagasi üles