USA valmistub valimiskaoseks (3)

Copy
Louisville’i parempoolsed relvarühmitused marsil kohalike korrakaitsjate toetuseks. 
Louisville’i parempoolsed relvarühmitused marsil kohalike korrakaitsjate toetuseks. Foto: Jeff Dean/AFP/Scanpix

Ameerika Ühendriikides räägitakse tänavu tõsiselt sellest, mis juhtub siis, kui president Donald Trump keeldub võimu üle andmast või postihääletuse ebatavaliselt suure osakaalu tõttu tekib tõrkeid valimiste võitja väljakuulutamisel. Paljud tavakodanikud on otsustanud, et kõige targem on ennast juba varakult tulirelvaga varustada.

«See aasta on kõigist teistest erinev,» märkis New York Timesile politseijuhte koondava politseiameti teadusuuringute foorumi tegevdirektor Chuck Wexler. Kuigi tavaliselt ei ole korrakaitsjad valimiste ajal kõrgendatud valmisolekus, on sel aastal mitu politseiülemat otsustanud pikendada patrulle valimiseelsetel nädalatel.

Ka Rahvusvaheline Kriisigrupp hoiatab, et paremäärmuslikud relvarühmitused võivad võtta asjad oma kätte, kui võtmeosariikides tekib valimistulemustega seoses küsimusi.

«Me ei hakkaks kunagi ennustama kodusõja puhkemist, kuid isoleeritud vägivallajuhtumid võivad olla üsna tõsised,» märkis kriisigrupi president Robert Malley, kelle juhitud organisatsioon annab tavaliselt hoiatusi maailma konfliktikollete kohta.

President Trump on korduvalt vihjanud, et koroonaviiruse tõttu enneolematult osalejaterohke postihääletus võib tuua kaasa massilisi rikkumisi, kutsudes oma toetajaid minema valimisjaoskondadesse jälgima «kogu varastamist ja röövimist».

Eriti tekitab muret presidendi soovimatus kinnitada, et ta oleks kaotuse korral nõus võimust rahumeelselt loobuma. Seda küsimust vältis asepresidentide debatis ka Mike Pence.

Kõik see on avaldanud mõju inimeste käitumisele. Pennsylvanias Merceri maakonnas abikaasaga relvapoodi pidav Trumpi toetaja Elizabeth Burdick märkis Timesile: «Müük on olnud hullumeelne.»

«Inimesed kardavad,» lisas ta. Täpsemalt kardavad nad, mis juhtub demokraat Joe Bideni võidu korral.

Tagasi üles