Poola uus loomakaitseseadus ajas farmerid tänavatele (1)

Stina Aava
, toimetaja
Copy
Poola farmides hukatakse igal aastal üle kuue miljoni mingi. 
Poola farmides hukatakse igal aastal üle kuue miljoni mingi. Foto: HENNING BAGGER/AFP/Scanpix

Septembris läbis Poola seimi loomakaitseseaduse eelnõu, mis on praegu arutlusel senatis. Seadus keelaks karusnahakasvatused, koerte kettipaneku ja loomade kasutamise meelelahutuses. Senatis tuleb otsus vastu võtta ning seejärel on sellele vaja presidendi heakskiitu.

Septembri lõpus hääletati seadus «Viis loomadele» seimis 77-protsendilise toetusega järgmisesse etappi.

Seaduse jõustumisel liituks Poola karusnahatootmise keelanud riikide grupiga, kuhu kuuluvad Austria, Horvaatia, Tšehhi, Luksemburg, Põhja-Makedoonia, Serbia, Sloveenia ja Ühendkuningriik. Peatset keelustamist on oodata ka Prantsusmaal, kes soovib vabaneda karusnahast 2025. aastaks.

Seaduse ühe uuendusena on kavandatud luua inspektsioon, mis ainsana oleks volitatud otsustama loomaaretuse meetodite üle. Aretajatel on aega 2022. aastani, et oma tegevus uute nõudmistega vastavusse viia.

Organisatsioonid nagu Viva Poland ja Otwarte Klatki on aastate jooksul teinud tööd selle nimel, et seadus lõpuks läbirääkimisteni jõuaks. Samuti on PETA kaudu allkirja andnud 90 000 isikut, kes sooviksid karusloomakasvatamise Poolas lõpetada.

Olukord Poola karusnahafarmides toodi päevavalgele septembri lõpus avaldatud kaadrites, kus kajastus loomade seas leviv kannibalism, agressiivsus ja invaliidsus. Vigastatud loomi on tapetud näiteks gaasiga, elektrišokiga või on nende kaelad murtud. Meditsiinilise abinõuna on kasutatud näiteks loomade desinfitseerimisvahendiga ülevalamist.

Poola karusnaha eksport on küll oluliselt vähenenud välisturgude kahanemise tõttu, kuid endiselt on riik Hiina ja Taani järel maailmas kolmas karusnahatootja. Uus seadus kaitseks ligi kuue miljoni looma elu, kuid sellest jäävad siiski välja jänesed, keda seadusesse ei kaasata. Kõige rohkem leidub Poola farmides minke.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles