Tai tänavaid täidavad taas tuhanded valitsuse lahkumist nõudvad protestijad

Copy
Meeleavaldus Bangkokis.
Meeleavaldus Bangkokis. Foto: AP/Scanpix

Tai pealinnas Bangkokis tulid tuhanded demokraatiameelsed meeleavaldajad täna taas tänavaile, hoolimata eilsetest kokkupõrgetest, kus märulipolitsei kasutas rahumeelsete protestijate vastu veekahureid.

Politsei karmid võtted ei ole meeleavaldajaid alistuma sundinud. 

«Valmistuge nii füüsiliselt kui vaimselt meeleavalduseks ja selleks, et politsei meid ründab,» kirjutas sotsiaalmeedias rühmitus Vabad Noored.

Laupäev on kolmas järjestikune protestipäev sellest hoolimata, et enam kui nelja inimese kogunemised on riigis eriolukorra seadusega keelatud. Bangkoki ühistranspordi liiklust on piiratud, et raskendada meeleavaldajate kogunemisi.

Protestijad on nõudnud muu hulgas peaminister Prayut Chan-O-Cha ja tema valitsuse lahkumist ning maa poliitilise süsteemi reformimist.

Chan-O-Cha on endine kindral, kes kavandas 2014. aasta sõjalise riigipöörde. Ta hääletati võimule mullustel valimistel, mis meeleavaldajate hinnangul olid ebaausad.

Alates teisipäevast on kinni peetud vähemalt 65 protestijat, teatas laupäeval inimmõigusadvokaatide ühendus. Kaheksa neist on vabastatud, teiste seas protestiliikumise üks juhtfiguure Tattep Ruangprapaikitseree. Ta mõistis Facebooki otsesaates hukka vägivalla relvastamata meeleavaldajate vastu. 

«Valitsus ei ole enam seaduslik. Prayut Chan-O-Cha, sa oled türann,» lausus ta.

Demokraatialiikumine nõuab lisaks muutusi Tai kuningakoda kaitsvasse karmi auhaavamisseadusse, mille kohaselt võib kuningliku pere solvamise eest karistada 15-aastase vabaduskaotusega. Nende hinnangul peaks kuningakoda ka hoidma eemale poliitikast. 

2016. aastal troonile tõusnud kuningas Maha Vajiralongkorn ei ole rahutuste suhtes otseselt seisukohta võtnud. Kuningakojal on märkimisväärne mõjuvõim ja seda toetavad sõjavägi ja rikkad suguvõsad. Selle vara hinnatakse enam kui 60 miljardile dollarile ehk umbes 51 miljardile eurole ning kuningas on võimule tõusmise järel võtnud oma otsese juhtimise alla kaks sõjaväeüksust. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles