Slovakkia kavatseb testida uue koroonaviiruse suhtes kogu riiki

Copy
Meeleavaldus Bratislavas.
Meeleavaldus Bratislavas. Foto: AFP/SCANPIX

Slovakkia peaminister Igor Matovič ütles täna, et riik kavatseb testida uue koroonaviiruse suhtes iga vanemat kui kümneaastast elaniku. 

«Testimine saab olema tasuta,» lausus ta ajakirjanikele, täpsustamata, kas see on kohustuslik või vabatahtlik. Slovakkias on 5,4 miljonit elanikku. 

«Kui me suudame selle ära teha, saame olla eeskujuks kogu maailmale.»

Järgmisel nädalavahetusel katsetatakse laustestimisega mõnes piirkonnas, ent põhiline aktsioon on kavas läbi viia oktoobri lõpus ja novembri alguses. 

Valitsus kuulutas varem sel kuul välja eriolukorra, et ohjelda nakkus- ja surmajuhtumite järsku kasvu. Sel nädalal kehtestati ka uued piirangud. 

Keskkoolid läksid üle distantsõppele, kõik massiüritused, sealhulgas jumalateenistused on keelatud, jõusaalid ja ujulad suletud ning restoranid tohivad teenindada kliente üksnes vabas õhus. 

Laupäeval teatas tervishoiuministeerium pea 2000 uuest kinnitust leidnud nakatunust, kokku on nakkusjuhtumeid tuvastatud üle 28 000. Surnud on kokku 82 inimest. 

Bratislavas kogunes laupäeva pooltuhat inimest valitsushoone juurde avaldama meelt uute piirangute vastu, seda hoolimata enam kui kuue inimese kogunemisele seatud keelust. 

Paljud eirasid maskikohustust ning rahvas skandeeris «häbi» ja «gestaapo», nõudes Matoviči tagasiastumist. 

Osa protestijaid läkitas kive ja pudeleid märulipolitsei suunas, kes omalt poolt vastasid veekahurite ja pisargaasiga. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles