Kümned tuhanded valgevenelased tulid miilitsa ähvardusi trotsides taas tänavaile (2)

Copy
Meeleavaldus MInskis.
Meeleavaldus MInskis. Foto: AP/Scanpix

Valgevene pealinnas Minskis avaldas pühapäeval Aleksandr Lukašenko autokraatse režiimi vastu vastu taas meelt kümneid tuhandeid inimesi, trotsides võimude ähvardust nende vastu tulirelva kasutada.

Miilits pidas kinni enam kui 200 protestijat.

Rahvahulk alustas puna-valgete rahvuslippude all teed pealinna kaguosa tööstuspiirkonnast ja marssis mööda Partisani prospekti, tähtsat liiklusarterit, mida ääristab hulk tehaseid.

Meeleavaldajaid ei heidutanud siseministeeriumi hiljutine ähvardus kasutada nende vastu «vajadusel» tulirelvi. 

Osa protestijaid skandeeris «Streik!» ning «Sina ja su märulimiilits, kaduge minema!»

Valgevene võimud olid toonud tänavaile sõjaväeveokeid ja veekahureid, kuid seekord märulivarustuse kasutamisest suuresti hoiduti. 

Valgevene siseministeeriumi kõneisik Olga Tšemadanova ütles, et julgeolekujõudude esindajad kasutasid kummikuule meeleavaldajate vastu, kes nende pihta olevat kive visanud. 

Tšemadanova sõnul peeti kinni üle 200 inimese, enamik neist Minskis. 

Valgevenet on haaranud enneolematud massimeeleavaldused pärast seda, kui 26 aastat võimul olnud Lukašenko end 9. augusti presidendivalimiste võitjaks kuulutas.

Lääneriigid ja opositsioon ei ole valimistulemusi tunnustanud ning võimud on kasutanud protestijate vastu brutaalset jõudu.

Opositsioon nõuab muu hulgas uusi ja ausaid valimisi ning põhiseadusreformi. Selle juhtfiguurid on kas vanglas või pagenud välismaale. 

Valgevene juurdluskomitee kinnitas reedel, et endine presidendikandidaat Svjatlana Tsihhanovskaja on riigi julgeoleku kahjustamisele üles kutsumise eest rahvusvaheliselt tagaotsitavaks kuulutatud.

«Muude kriminaalvastutusele võetavate isikute seas on rahvusvaheliselt tagaotsitavaks kuulutatud Tsihhanovskaja – meedias ja internetis tehtud üleskutsete eest sammudeks, mis on suunatud Valgevene riikliku julgeoleku kahjustamisele,» seisis juurdluskomitee reedeses teadaandes.

Leedus paguluses viibiv Tsihhanovskaja ise on nõudnud Lukašenka tagasiastumist enne 25. oktoobrit, hoiatades vastasel juhul üldstreigiga. 

«Me lõpetame alles siis, kui kõik poliitvangid on vabad, kui korrakaitsjad hakkavad kaitsma inimesi ja seaduste ülimuslikkust ning Valgevenesse naasevad vabad valimised,» lausus Tsihhanovskaja. 

Sotsiaalmeediaplatvormi Telegram kanal Nexta Live, mida on kasutatud meeleavalduste koordineerimiseks, ärgitas valgevenelasi väljendama protestirongkäigule solidaarsust. Rongkäigule anti nimi Partisanide Marss. 

«Me oleme kuulsate sõdalaste ja partisanide järeltulijad ja oleme oma esiisade, kes kunagi kord juba alistasid fašismi, väärilised,» seisis kanalil teadaandes enam kui kahele miljonile jälgijale. 

Valgevene meeleavaldajad on tulnud pärast valimisi 9. augustil tänavatele üle kahe kuu, enam kui 100 000 inimest on tulnud meelt avaldama igal pühapäeval. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles