Boliivia ajutine president ärgitas valimistulemuste ootuses rahule

BNS
Copy
Jeanine Áñez.
Jeanine Áñez. Foto: Luis Angel Reglero/EPA

Boliivia ajutine president Jeanine Áñez kutsus üles kannatlikkusele ja ärgitas kodanikke hoiduma vägivallast, kuni selguvad pühapäevaste üldvalimiste tulemused. 

Valimistulemused selguvad aeglasemalt kui tavaliselt, kuna valimistribunal peatas tavapärase kiirlugemise, rõhutades, et sellega ei ole võimalik täpseid tulemusi tagada. 

«Kannatlikkus, me peame kõik jääma kannatlikuks ja ootama tulemused ilma igasugust vägivalda tekitamata,» ütles Áñez, kes ise presidendiks ei kandideeri. 

«Ma kinnitan teile, et me saame usaldusväärsed tulemused.»

Hoolimata pingelisest ja polariseeritud valimiskampaaniast kulgesid valimised pühapäeval rahumeelselt. 

Valimisjaoskonnad olid avatud kella kaheksast hommikul kuni kella viieni õhtul kohaliku aja järgi, kuid mõned jäid lahti kauemaks, kuna valijad seisid järjekordades ja tahtsid veel oma häält anda. 

Tegemist on esimeste valimistega viimase 20 aasta jooksul, kus ei osale Evo Morales.

Nüüdsed valimised toimuvad aasta pärast seda, kui Morales võitis põhiseaduse vastaselt neljanda ametiaja, mis kutsus esile nädalaid väldanud vägivaldsed protestid. 

Pärast Moralese tagasiastumist ja pagemist välismaale keelati tal endal taas kandideerida. Küll aga juhib ta mantlipärija Sotsialistliku Liikumise (MAS) eesotsas Luis Acre kõiki arvamusküsitlusi.

Mullu puhkesid aga protestid hoopis Moralese võidu vastu. Opositsioon ei tunnistanud tulemusi pettuste ja rikkumiste tõttu häältelugemisel ning inimesed tulid tänavatele. 

Hiljem auditeeris valimistulemusi Ameerika Riikide Organisatsioon ja jõudis järeldusele, et pettuste kohta on selged tõendid.

Protestid ei lõppenud aga Moralese pagulusse minekuga. Puhkenud rahutustes sai 36 inimest surma ning 800 haavata.

Eeldatavalt võidab 57-aastane Arce pühapäeval presidendivalimiste esimese vooru. Küsimus on eeskätt selles, kas ta suudab kindlustada endale vähemalt 40 protsenti häältest ja kümneprotsendise edu järgmise kandidaadi ees, mis tagaks valimisvõidu ilma teise vooruta. 

Küsitluste järgi saab 67-aastane endine president Carlos Mesa piisavalt hääli, et jõuda teise vooru, kus tema võiduvõimalus on suur, sest eeldatavalt asuvad ülejäänud neli kandidaati teda toetama. Teine voor toimuks 29. novembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles