Prantsuse politsei otsis õpetaja julma mõrva järel läbi kümnete islamistide kodud (8)

Copy
Meeleavaldus tapetud õpetaja mälestuseks Pariisis.
Meeleavaldus tapetud õpetaja mälestuseks Pariisis. Foto: Zumapress/Scanpix

Prantsuse politsei korraldas pärast õpilastele prohvet Muhamedi pilapiltide näitamise eest mõrvatud õpetaja Samuel Paty tapmist täna haarangu kümnete islamiäärmuslaste kodudes, ütles siseminister Gerald Darmanin.

Minister lisas, et pärast internetis korduvalt rünnatud õpetaja mõrvamist on algatatud üle 80 juurdluse seoses vihakõnedega netis. Darmarini sõnul oli haarangu eesmärk saata sõnum, et «vabariigi vaenlastele ei anta hetkegi hingetõmbeaega». 

Pühapäeval avaldasid kümned tuhanded inimesed kogu Prantsusmaal meelt tapetud õpetaja mälestuseks ja sõnavabaduse kaitseks. Suur meeleavaldus toimus Pariisi Vabariigi väljakul, kuhu 2015. aastal pärast Muhamedi pilapildid avaldanud satiirilehe Charlie Hebdo ründamist kogunes sõnavabaduse toetuseks poolteist miljonit inimest. 

47-aastasel ajalooõpetajal Patyl raiuti reedel pea maha, kui ta oli pärast tunde teel koolist koju. Tema tapja, 18-aastase tšetšeeni päritolu Abdullah Anzorovi telefonist leiti õpetaja foto ja sõnum, milles politsei poolt maha lastud nooruk mõrva omaks võttis. 

Õpetaja mõrva järel on kinni peetud 11 inimest, teiste seas tuntud islamiäärmuslane ja ühe Paty õpilase isa, kes kutsusid õpetajale kätte maksma. Siseministri sõnul kuulutasid nad Paty suhtes välja fatwa ehk islami surmaotsuse. 

Moskvas sündinud Anzorovi perekond saabus Tšetšeeniast Prantsusmaale ja taotles asüüli, kui poiss oli kuueaastane. Neli  tema pere liiget on küsitlemiseks kinni peetud. 

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles