Trump loodab Florida eelvalimistel demokraatidele järele võtta

Copy
Floridas algasid eelvalimised.
Floridas algasid eelvalimised. Foto: AP/Scanpix

USA Florida osariigis algasid täna eelvalimised, kus president Donald Trumpi valimiskampaania loodab tasa teha edumaa, mille demokraadid said kaalukeeleosariigis posti teel eelvalimistel.

Florida annab presidendivalimistel valimiskogus 29 häält, mis teeb ta oluliseks mõlemale kandidaadile. Eriti oluline on osariik aga Trumpile, kuivõrd selle kaotamine võib teha talle sisuliselt võimatuks 270 valijamehe hääle saamise, mis oleks vajalik valimiste võitmiseks.

Osariigi seaduse järgi saavad maakonnad eelvalimise võimalust pakkuda kuni kaks nädalat enne valimispäeva ja paljud seda teevadki. Nende seas Miami-Dade, Broward ja Palm Beach, kus asub Trumpi ametlik residents.

Posti teel on antud juba 2,5 miljonit häält. Pühapäevase seisuga on demokraadid andnud 1,2 miljonit ja vabariiklased 755 000 häält. Ülejäänu moodustuvad parteikuuluvuseta valijad ja teiste parteide toetajad.

2016. aasta presidendivalimistel anti 2,7 miljonit häält posti teel ja vabariiklastel oli neis 70 000-hääleline edumaa. Trump edestas Hillary Clintonit osariigis umbes 113 000 häälega. Ükski vabariiklane pole võitnud presidendivalimisi Floridat võitmata alates Calvin Coolidge'ist 1924. aastal.

Florida vabariiklased ütlevad, et nad pole posti teel hääletamise tulemustest heitunud, kuna nad usuvad, et Trumpi toetajad teevad isiklikult sedeleid üle andes vahemaa tasa.

Valimisametnikud ennustavad, et posti teel ja eelvalimistel antakse 70 protsenti häältest. Osariik lubab need hääled enne valimispäeva üle lugeda, kuid tulemusi ei avalikustata enne 3. novembrit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles