USA kavatseb Sudaani terrorinimekirjast eemaldada

Copy
USA president Donald Trump.
USA president Donald Trump. Foto: THE WHITE HOUSE/via REUTERS

President Donald Trump teatas esmaspäeval, et USA kavatseb Sudaani eemaldada terrorismi toetavate riikide mustast imekirjast, sest riigi administratsioon pürgib muu hulgas Iisraeli tunnustamise poole.

Trump lisas, et Sudaani üleminekuvalitsus on ühtlasi lubanud maksta 335 miljonit USA dollarit terrorismiohvritele ja nende perekondadele.

«Lõpuks ometi õiglust ameeriklastele ja suur samm Sudaanile,» sõnas president.

«Kui see teoks saab, siis ma eemaldan Sudaani terrorinimekirjast,» lubas Trump.

Peale Sudaani on terrorismi toetavate riikide nimekirjas Iraan, Põhja-Korea ja Süüria.

Iisrael on Sudaaniga ametlikult sõjas ja sel ei ole ametlikke diplomaatilisi suhteid riigiga, mida juhtinud diktaator Omar al-Bashir toetas aastaid islamistlikke võitlejaid.

Ulatuslikud sotsiaal- ja poliitilised reformid käivitanud Sudaani praegused üleminekuvõimud on avaldanud lootust, et Washington kustutab ta terrorinimekirjast ja riik saab taas rahvusvahelise kogukonnaga lõimuda.

Tihedad sidemed USA liitlase Iisraeliga aitaksid sellele tublisti kaasa ja mõlemad ongi selleks juba samme astunud, kuigi Sudaani poolelt on tulnud segaseid signaale.

Sudaani valitsus sõlmis oktoobri alguses ühtlasi mässuliste rühmitustega rahukokkuleppe, mille eesmärk on lõpetada aastakümneid kestnud ning sadu tuhandeid elusid nõudnud sõda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles