Barnier ärgitab Londonit Brexiti-järgse kaubandusleppeni jõudma

Copy
Euroopa Liidu Brexiti-järgsete kõneluste juht Michel Barnier.
Euroopa Liidu Brexiti-järgsete kõneluste juht Michel Barnier. Foto: PA / Scanpix

Euroopa Liidu pealäbirääkija Michel Barnier ärgitas teisipäeval Ühendkuningriiki kasutama vähest järelejäänud aega Brexiti-järgse kaubandusleppe sõlmimiseks, ehkki London keeldub kõnelusi jätkamast, kui EL järeleandmisi ei tee.

Barnier tegi üleskutse ummikseis lõpetada pärast telefonivestlust oma Briti ametivenna David Frostiga, kes teatas läinud nädal, et kõnelused on läbi.

«Minu sõnum: me peaks võtma viimast sellest vähesest järelejäänud ajast. Meie uks on alati avatud,» säutsus Barnier Twitteris.

Barnier ja Frost vestlesid ka esmaspäeval pärast seda, kui London oli tõrjunud Brüsseli üleskutset kõnelustega edasi liikuda.

Frost nimetas teisipäevast vestlust konstruktiivseks, kuid ütles, et olukord pole alates esmaspäevast muutunud.

Briti valitsus on teatanud, et Barnier'l pole mõtet sel nädalal Londonisse kaubanduskõnelustele tulla, kui Brüssel oma läbirääkimispositsiooni põhimõtteliselt ei muuda.

London nõuab Euroopa Liidult tunnistamist, et kaubandusleppeni jõudmiseks peavad kompromisse tegema mõlemad pooled, mitte Ühendkuningirik üksi.

Brüssel on lubanud, et on valmis jätkama läbirääkimisi "õiguslike tekstide" baasilt ja arutama dialoogi «struktuuri», kuid positsiooni konkurentsireeglite ja kalapüügiõiguste osas muudetud pole.

Siiski, hoolimata Londoni ähvardustest on pooled iga päev ühenduses ja allikad Euroopast on väljendanud kindlust, et täiemahulised läbirääkimised jätkuvad peagi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles