USA piiril pole endiselt leitud 545 migrandilapse vanemaid

BNS
Copy
USA ja Mehhiko piiritara juures Tijuanas.
USA ja Mehhiko piiritara juures Tijuanas. Foto: GUILLERMO ARIAS / AFP

USA kohtu määratud advokaadid ütlesid teisipäeval, et ei ole suutnud leida 545 lapse vanemaid, kes USA-Mehhiko piiril president Donald Trumpi valitsusaja algul oma lastest eraldi.

Lapsi eraldati vanematest 2017. aasta juulist kuni 2018. aasta 26. juunini, mil San Diego föderaalkohtunik käskis nad taas kokku viia.

Sel perioodil vanematest eraldatud lapsi on USA valitsuse kehva jälgimissüsteemi tõttu keeruline üles leida. Vabatahtlikud on neid ja nende vanemaid otsinud Guatemalas ja Hondurases ukselt uksele käies.

2018. aasta juunis, enne kui kohus praktika keelas, eraldati vanematest üle 2700 lapse. Praktika võrsus nulltolerantsi poliitikast, mille alusel käsitleti kriminaalidena kõiki täiskasvanuid, kes sisenesid Ühendriikidesse Mehhikost ebaseaduslikult. Valitsuse suutmatus vanemaid üles leida viis rahvusvahelise pahameeleni.

Ehkki suur osa peresid viidi kohtumääruse järel taas kokku, leidsid võimud hiljem, et alates poliitika algusest 2017. aasta suvel on eraldatud veel 1556 last, kellest 545 pole oma vanemaid endiselt leidnud.

Umbes kahe kolmandiku puhul neist arvatakse, et nende vanemad on naasnud päritoluriiki, teatas Ameerika kodanikuvabaduste liit (ACLU), mis valitsuse praktika kohtusse kaebas.

Vanemate otsimine päritoluriigist peatus koroonaviiruse puhangu algul, kuid on nüüd piiratud mahus jätkunud, lisas ACLU.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles