Brasiilia võttis poliitilisest tülist hoolimata Hiina koroonavaktsiini omaks

Copy
Brasiilia president Jair Bolsonaro
Brasiilia president Jair Bolsonaro Foto: AFP / Scanpix

Brasiilia tervishoiuminister ütles eile, et riik lisab Hiinas arendatud koroonaviiruse vaktsiini CoronaVac oma riiklikku immuniseerimiskavva, hoolimata poliitilisest ja diplomaatilisest tülist, mis vaktsiini kasutamise ümber kerkinud on.

Tervishoiuminister Eduardo Pazuello sõnul jõudis föderaalvalitsus São Paulo osariigiga, mis aitab vaktsiini testida ja toota, leppeni osta 46 miljonit doosi, mida hakatakse rahvale pakkuma jaanuarist.

«See vaktsiin on Brasiilia vaktsiin,» ütles Pazuello videokohtumisel riigi 27 kuberneriga ja lisas, et selle kõrval on immuniseerimiskavas ka Oxfordi ülikooli ja AstraZeneca arendatud vaktsiin.

Hiina ravimifirma Sinovac Biotech arendatud vaktsiini CoronaVac üle on Brasiilias ägedaid vaidlusi peetud.

Paremäärmuslik president Jair Bolsonaro on kirjeldanud seda vaktsiinina «sellest teisest riigist» ja selle kasutamist tõrjunud, eelistades Oxfordi vaktsiini.

Bolsonaro peamine oponent, São Paulo kuberner Joao Doria on eest vedanud aga lepet Sinovaci ja Brasiilia Butantani instituudi vahel, et vaktsiini oma osariigis testida ja toota.

Doria on nimetanud vaktsiini ohutuks ja tõhusaks, andes ka pressikonverentse, kus ta on teatanud kliiniliste uuringute esialgsetest tulemustest.

Nii Sinovaci kui Oxfordi vaktsiin on kliiniliste uuringute lõpusirgel ja vajavad veel kohaliku ravimiameti heakskiitu.

Brasiilias on tuvastatud 5,3 miljonit koroonaviiruse juhtu, surnud on 155 000 koroonahaiget.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles