Paavst kaitseb geipaaride tsiviilpartnerlust (8)

Copy
Paavst Kaarli kirikus.
Paavst Kaarli kirikus. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Paavst Franciscus kaitseb kolmapäeval Rooma filmifestivalil esietendunud tõsielufilmis geipaaride õigust sõlmida seadusega kaitstud tsiviilpartnerlus.

«Nad on jumala lapsed, neil on õigus perekonnale,» ütleb Franciscus filmilinal. «Mida me teha saame, on tsiviilpartnerluse seadus, neil on õigus seaduse kaitsele. Ma olen seda toetanud.» 

«Alates paavstiameti algusest on paavst rääkinud austusest homoseksuaalide suhtes ning on olnud vastu nende diskrimineerimisele,» ütles Vatikani ekspert Vania de Luca Rainewsile.

2013. aastal paavstiks saanud Franciscus sai kuulsaks oma fraasiga «kes olen mina kohut mõistma?». Ta on mitu korda tervitanud geipaare Vatikanis.

Kahetunnine dokumentaalfilm vaatleb paavsti seitset ametiaega ja reise. Üks kõige liigutavamaid hetki filmis on paavsti telefonikõne geipaarile, kolme noore lapse vanematele, vastuseks nende saadetud kirjale, kus nad räägivad, kui häbelikud nad olid oma laste viimisel kogudusse. Francis kutsus neid jätkama kirikus käimist olenemata teiste hinnangutest.

Paavst Franciscuse biograaf Austen Ivereigh sõnas BBCle antud intervjuus, et ta ei olnud paavsti arvamust kuuldes üllatunud. «See oli tema positsioon Buenos Airese peapiiskopina,» ütles Ivereigh ja lisas, et paavst Franciscus on alati olnud vastu samasooliste abieludele, öeldes, et abielu peab olema ainult mehe ja naise vahel, kuid samas ta usub, et kirik peaks propageerima geipaaride tsiviilpartnerluse seadust, mis annaks neile teatava õiguskaitse. 

Praegu kehtiva katoliku doktriini kohaselt nimetatakse geisuhteid «hälbivaks käitumiseks».

Värske filmi «Francesco» režissör on Venemaal sündinud, kuid Ühendriikides elav Evgeny Afineevsky (Jevgeni Afinejevski). 

Kommentaarid (8)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles