Tuumarelvastuse keelamise lepe on jõustumas, USA kutsub riike lahkuma

Copy
Beatrice Fihn (keskel)
Beatrice Fihn (keskel) Foto: DENIS BALIBOUSE/REUTERS

Rahvusvaheline tuumarelvastuse keelamise lepe on jõustumas, viimased vajalikud ratifitseerimised leiavad aset ilmselt lähinädalate jooksul, teatasid kolmapäeval leppe toetajad.

USA aga kutsus leppe allkirjastanud riikidele saadetud kirjas sellest lahkuma.

«Kuigi me tunnustame teie suveräänset õigust ratifitseerida või ühineda tuumarelvastuse keelustamise leppega (TPNW), usume, et te teete strateegilise vea ja te peaksite teie ratifitseerimis- või ühinemisinstrumendi tagasi võtma,» öeldakse kirjas.

TPNW võeti vastu ÜRO Peaassambleel 2017. aasta juulis ja selle kiitis heaks 122 riiki. Sestpeale on leppe allkirjastanud 84 riiki. See jõustub 90 päeva pärast seda, kui 50 allakirjutanut on dokumendi ratifitseerinud.

Lepe ütleb, et ükski ratifitseerinud riik ei tohi ühelgi juhul arendada, katsetada, toota või teisel viisil hankida, omada ega ladustada tuumarelvi või teisi tuumalõhkeseadmeid. Samuti keelab leping tuumarelvade levitamise ja kasutamise.

Viimastel kuudel on mitu riiki TPNW ratifitseerinud, nende seas on Nigeeria, Malaisia, Iirimaa, Malta ja viimati, 12. oktoobril Tuvalu. Lepingu ratifitseerinud riikide arv kerkis sellega 47-ni.

48. riik peaks leppe ratifitseerima lähipäevil ja veel mitu riiki lähinädalatel.

«See on tõesti suur asi, et see leping on jõustumas,» ütles tuumadesarmeerimisorganisatsiooni Rahvusvahelise Kampaania Tuumarelvade Kaotamiseks (ICAN) direktor Beatrice Fihn. «See võib juhtuda lähipäevil.»

ICAN võitis 2017. aastal Nobeli rahupreemia võtmerolli eest TPNW jõustumiseks.

Tuumarelvi omavad riigid nagu USA, Suurbritannia, Prantsusmaa, Hiina ja Venemaa ei ole leppele alla kirjutanud.

Tuumarelvariikide sõnul on nende tuumaarsenal heidutuseks ning nad jäävad kindlaks tuumarelvade leviku tõkestamise lepingule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles