Berliin annab eriteenistustele ligipääsu krüpteeritud sõnumivahetusele (1)

Copy
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: Reuters/ScanPix

Saksa valitsus nõustus kolmapäeval andma eriteenistustele ligipääsu krüpteeritud sõnumivahetusteenustele nagu Messenger või Whatsapp, et tõrjuda terrorismi.

Valitsus kiitis heaks vastava seaduseelnõu, mis edastatakse parlamendile arutamiseks ja kinnitamiseks.

Seaduseelnõu lubab luureteenistustel, nende seas sõjaväeluurel, jälgida tulevikus mitte ainult tavalisi vestlusi sõnumiplatvormidel, vaid ka krüpteeritud sõnumeid, mida edastatakse juba «spioonitarkvara» kaudu.

«Ma ei saa lubada, et meie julgeolekuvõimud jäävad maha meie demokraatia vaenlastest volituste puudumise tõttu,» ütles konservatiivist siseminister Horst Seehofer, kes nimetas seaduseelnõu «hilinenud sammuks võitluses terroristide ja äärmuslaste vastu».

Ta lisas, et luureteenistustele on antud vahendid tegelemaks selliste ohtudega digitaalajastul, mis «võivad näha ja kuulda».

Sotsiaaldemokraadist justiitsminister Christine Lambrecht nõustus, et luureteenistused tuleb seada tehnoloogiliselt võrdväärseks nendega, keda nad taga ajavad. Ta rõhutas, et eesmärgiks on ära hoida kuritegusid, mitte aga nuhkida tavainimeste järgi.

Mõned opositsiooni esindajad on väljendanud muret sellise seadusandluse pärast. Üks roheliste seadusandja, Konstantin von Notz, ütles, et see on rünnak kodanikuõigustele.

Piirideta Reporterid Saksa haru avaldas muret, et ajakirjanikud võivad sattuda surve alla avaldamaks oma allikaid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles