GALERII ⟩ ICRC on Iisraelis kinnipeetud palestiinlase näljastreigi pärast mures (1)

Copy

Palestiina mees, kes alustas 85 päeva tagasi pärast kinnipidamist Iisraelis näljastreiki, on jõudnud meditsiinilises mõttes «kriitilisse punkti», teatas neljapäeval Rahvusvaheline Punase Risti Komitee (ICRC).

Mahel al-Akhras (49) peeti kinni Nablusi lähedal ja pandi haldusaresti, mida rakendatakse arvatavate mässuliste peal, kellele süüdistusi pole esitatud. Abielus kuue lapse isa, kelle Iisraeli võimud on varemgi korduvalt kinni pidanud, alustas protestiks näljastreiki.

«Et näljastreik on kestnud üle 85 päeva, oleme me mures võimaliku pöördumatu tervisekahju pärast,» ütles ICRC Iisraeli ja okupeeritud Palestiina alade tervishoiuosakonna juht Yves Giebens. «Meditsiinilisest perspektiivist on ta jõudmas kriitilisse punkti,» lisas ta.

ICRC teatel hoitakse olukorral silma peal ja ühenduse esindajad külastasid Akhrasi veel neljapäeval. «ICRC julgustab patsienti, tema esindajaid ja asjaomaseid pädevaid asutusi leidma lahendust, millega välditakse elu kaotust,» öeldi avalduses.

Akhras vahistati juulis. Septembri algul toimetati ta Kaplani haiglasse Tel Avivist lõunas. Tema advokaadid on palunud Iisraeli ülemkohtul mees vabaks lasta, kuid seni edutult. Akhrasi viivitamatut vabastamist on nõudnud ka Palestiina peaminister Mohammad Shtayyeh.

Iisraeli haldusaresti süsteem, mis päriti Briti valitsusajast, lubab inimesi süüdistusi esitamata kinni hoida kuni kuus kuud pikendamise võimalusega. Iisraeli võimude sõnul aitab see ennetada rünnakuid asitõendite kogumise perioodil, kuid kriitikute ja inimõiguslaste sõnul süsteemi kuritarvitatakse.

Augusti seisuga oli haldusarestis umbes 355 palestiinlast, nende seas kaks alaealist.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles