Jaapan ja Ühendkuningriik sõlmisid Brexiti-järgse vabakaubandusleppe

BNS
Copy
Liz Truss
Liz Truss Foto: Zumapress/Scanpix

Jaapan ja Ühendkuningriik sõlmisid reedel Brexiti-järgse vabakaubandusleppe, millega vähendatakse tollitariife teineteise kaupadele.

«Kui sobilik on olla Tõusva Päikese Maal, et tervitada vabakaubanduse uue ajastu koidikut,» ütles Briti väliskaubanduse minister Liz Truss leppe allkirjastamise tseremoonial Tokyos.

Trussi sõnul on tegu esimese tähtsa kaubandusleppega Suurbritannia jaoks pärast muutumist iseseisvaks kaubandusriigiks.

Lepe peaks suurendama Briti väliskaubandust Jaapaniga 15 miljardi naela (19,5 miljardi dollari) võrra ning lihtsustama Briti firmade tegutsemist Jaapanis.

Finantsteenused moodustavad praegu ÜK suurima ekspordi Jaapanisse, nende osakaal on umbes 28 protsenti. Leppega odavnevad Jaapanis sellised tooted nagu Inglise vahuvein, ÜK-s toodetud mantlid ja jalanõud, Stiltoni juust, samuti küpsised ja sealiha.

Jaapani välisminister Toshimitsu Motegi märkis omakorda, et uus kahepoolne vabakaubanduslepe tagab pidevuse pärast senist kaubanduslepet Euroopaga. Ta lisas, et uued koostöövaldkonnad on e-kaubandus ja finantsteenused.

Jaapani praegune vabakaubanduslepe Euroopa Liiduga hõlmab Suurbritanniat kuni selle aasta lõpuni.

Leppe peavad jõustumiseks heaks kiitma ka mõlema riigi parlamendid. Jaapanis leiab see aset ilmselt järgmisel nädalal.

Jaapan ekspordib praegu umbes 1,5 triljoni jeeni (14 miljardi dollari) eest kaupu Suurbritanniasse, import ulatub umbes triljoni jeenini (9,5 miljardi dollarini).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles