USA astus hulga autoritaarsete riikidega liitu abordi vastu

Postimees
Copy
Abordivastased meeleavaldajad USA ülemkohtu juures Washingtonis.
Abordivastased meeleavaldajad USA ülemkohtu juures Washingtonis. Foto: JIM LO SCALZO / EPA / SCANPIX

Välisminister Mike Pompeo eestvedamisel esitasid Ameerika Ühendriigid koos Brasiilia, Egiptuse, Ungari, Indoneesia ja Ugandaga rahvusvahelise abordivastase deklaratsiooni, millele on lisaks juhtriikidele alla kirjutanud veel 26 valdavalt autoritaarset või puuduliku demokraatiaga maad. Avaldusega soovitakse vastanduda ÜRO inimõiguste komiteele, mis käsitleb aborti inimõigusena rahvusvahelise õiguse mõistes.

Eile virtuaalselt allkirjastatud Genfi konsensuse deklaratsioon väidab, et selle osalised soovivad edendada naiste õigusi, kaitsta sündimata lapsi ja tugevdada perekonda ning selle osalised leiavad, et abordiõigus on nende põhimõtetega vastuolus, vahendas Axios. «Puudub rahvusvaheline õigus abordile,» rõhutas Pompeo allkirjastamisel.

USA tervishoiu- ja teenindusminister Alex Azar lisas, et koalitsioon kavatseb võtta vastutusele rahvusvahelisi ühendusi.

Kriitikud tõstsid esile, et deklaratsiooni allkirjastamine just praegu saadab USA valimiste eel maailmale sõnumi, et president Donald Trumpi administratsioon püüab oma välispoliitikat juhtida sotsiaalselt konservatiivsemasse suunda ning ehitada liitlassuhteid maailma liidritega, keda süüdistatakse inimõiguste rikkumistes, kirjutasid Forbes ja The Washington Post.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles