Euroliit otsustas: sojavorst võib olla vorst, kaerapiim ei tohi olla piim (3)

Copy
Taimne vorst Berliini toidumessil Rahvusvaheline Roheline Nädal.
Taimne vorst Berliini toidumessil Rahvusvaheline Roheline Nädal. Foto: MICHELE TANTUSSI / REUTERS / SCANPIX

Sojavorsti ja köögiviljaburgerit võib ka edaspidi nimetada vorstiks ja burgeriks, otsustas Euroopa Parlament täna, lükates tagasi ettepanekud, mis soovisid keelata lihatoodetega seotud mõistete kasutamise taimsete toitude puhul. Samas toetas parlament täiendavaid piiranguid taimsete toodete puhul piimaga seotud sõnade kasutamisel.

Parlamendis hääletusele pandud seadusemuudatused oleks kehtestanud heaks kiitmise korral piirangud sellele, millistel puhkudel tohib kasutada termineid, mis üldiselt on käibel liha ja lihatoodete kirjeldamiseks. Ettepanekute esitajad soovisid, et neid mõisteid – näiteks «vorst», «burger», «steik» – võiks tulevikus pruukida vaid toodete kirjeldamiseks, mis sisaldavad looma söödavaid osi.

Tarbijaühendus BEUC tervitas otsust, leides, et Euroopa Parlament järgis tervet mõistust, vahendas Euractiv.

«Tarbijad pole kuidagi segaduses sojasteigist või kikerhernevorstist seni, kuni see on selgelt märgistatud taimse või vegan toiduna,» lausus BEUCi toidupoliitika vanemametnik Camille Perrin.

Samas toetas Euroopa Parlament täiendavate piirangute seadmist üldiselt piimatoodetele viitavate terminite kasutamisel taimsete toodete puhul, lükates tagasi muudatusettepaneku, mis oleks lubanud kirjeldusi nagu «jogurtilaadne» ja «või alternatiiv».

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles