Prantsuse prokurörid nõuavad Vene bitcoinipetturile 10-aastast vangistust

Copy
Vene küberkurjam Aleksandr Vinnik.
Vene küberkurjam Aleksandr Vinnik. Foto: AFP / Scanpix

Prantsuse prokurörid nõudsid täna 135 miljoni euro suuruse kahju tekitanud Vene bitcoinipetturile Aleksandr Vinnikule kümneaastast vanglakaristust ja 750 000 eurost rahatrahvi.

41-aastast venelast, keda nõuavad välja ka USA ja Venemaa, süüdistatakse Prantsusmaal väljapressimises, rahapesus ja kuritegelikku rühmitusse kuulumises.

Pariisi prokurör Johanna Brousse nõudis, et kohtualune jääks protsessi ajaks vangi.

Aastatel 2016-18 tehti Prantsuse ettevõtetele ja organisatsioonidele rida rünnakuid, mille tulemusena maksid 20 ohvrit bitcoinituru BTC-e kaudu nõutud lunaraha.

Prantsuse prokuröride väitel oli Vinnik üks ohvritele meiliga saadetud pahavara «Locky» loojaid. Selle allalaadimisel saaja andmed krüptiti ja nende lahtitegemiseks tuli maksta bitcoinides lunaraha.

Vinnik jäi nädal aega kestud istungite vältel kindlaks väitele, et tema olid vaid tehniline operaator, kes täitis BTC-e direktorite käske.

Interpoli uurija ütles aga kohtus, et USA abiga jõuti jälile, et enamik lunarahamakseid saadeti Vinnikuga seotud arvele.

Vinnik peeti USA taotluse alusel kinni 2017. aasta suvel, kui ta perega Kreekas puhkas. Prantsusmaa, Venemaa ja USA nõudsid tema väljaandmist Prantsusmaale, et ta jääks Euroopa Liidu õigussüsteemi piiresse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles