Boliivia presidendivalimised võitis Luis Arce

Copy
Luis Arce.
Luis Arce. Foto: UESLEI MARCELINO/REUTERS

Boliivia presidendivalimised võitis vasakpoliitik Luis Arce, näitavad reedel avaldatud lõplikud hääletustulemused, mis tähendavad võitu ka tagandatud ekspresidendi Evo Moralese erakonnale Liikumine Sotsialismi Eest (MAS).

Keskvalimiskomisjoni teatel sai Arce võistluses kuue konkurendiga 55 protsenti häältest, nii et teist vooru ei ole vaja. Teiseks tuli tsentristist ekspresident Carlos Mesa pisut vähem kui 29 protsendiga.

Konservatiiv Luis Fernando Camacho, üks aasta eest Moralesele saatuslikuks saanud protestiliikumise juhte, kogus vaid 14 protsenti häältest. 

MAS sai enamuse parlamendi mõlemas kojas, kuid jäi siiski ilma kahekolmandikusest enamusest, mis võimaldanuks tal opositsiooniparteide toetuseta põhiseadust muuta.

Arce oli Moralese ametiajal kümmekond aastat majandusminister. Ta on valimisvõidu järel tõrjunud spekulatsioone Moralese olulisest rollist uues valitsuses. 

Moralese populaarsus presidendina hakkas viimastel ametiaastatel langema, kuid ta kandideeris 2019. aasta presidendivalimistel põhiseadust rikkudes neljandaks ametiajaks ja võitis ametlike tulemuste järgi. See vallandas protestid, mille käigus tapeti 36 inimest ja 800 sai haavata. Ameerika Riikide Organisatsioon (OAS) pidas valimisvõltsinguid tõendatuiks ning Morales lahkus kodumaalt.

Praegu elab ta Buenos Aireses ja uuesti presidendiks kandideerida ei saa.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles