Europarlament võttis põllumajandustoetuste eelnõu vastu

Copy
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Euroopa Parlament võttis keskonnaaktivistide pahameelest hoolimata reedel Euroopa Liidu põllumajandustoetuste eelnõu vaevata vastu.

EL-i põllumajandustoetused hõlmavad kolmandikku kõigist liikmesriikidele ette nähtud kulutustest. Praegu arutatakse eelarveettepanekut aastateks 2021-2027, kus põllumajandustoetuste osa on 387 miljardit eurot.

«Kogu austusega reformi vastaste vastu, kes on selle edenemise pidevalt kahtluse alla seadnud, võtme täna vastu tasakaalus teksti, mille eesmärgid vastavad tegelikkusele,» ütles prantslasest parlamendiliige Anne Sander.

Toetuste eest seisavad kindlalt suured põllumajanduspiirkonnad nagu Prantsusmaa, Iirimaa ja Ida-Euroopa riigid, kus põllumeestel on ka poliitikas suur mõju.

«Kahjuks võeti ÜPP raport vastu,» ütles roheliste saadik Bas Eickhout. Keskkonnaaktiviste pahandab, et vaid 20 protsenti kavandatud kulutustest on mõeldud kliimasõbraliku poliitika elluviimiseks.

Europarlament pani reedese hääletusega paika oma positsiooni üle eelolevatel kõnelustel liikmesriikide valitsustega, kes leppisid oma seisukohtades kokku nädala algul.

Keskkonnaaktivistid püüdsid enne hääletust mõjutada europarlamenti põllumajandustoetuste eelnõu tagasi lükkama, sest see ei vasta kliimamuutuse pidurdamiseks võetud kohustustele.

«Teil on võimalus muuta tühjad sõnad tegudeks,» ütles Rootsi kliimaaktivist Greta Thunberg europarlamendi liikmetele. «Tulevaste põlvkondade pilgud on teil.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles