Paljastus: Venemaa jätkab keemiarelvade tootmist, Navalnõi puhul läks käiku uudne tehnoloogia (2)

Copy
Vene opositsiooniliidri Aleksei Navalnõi meeskonna teatel leiti närvimürgi Novitšok jälgi Tomski hotellitoas olnud veepudelitelt.
Vene opositsiooniliidri Aleksei Navalnõi meeskonna teatel leiti närvimürgi Novitšok jälgi Tomski hotellitoas olnud veepudelitelt. Foto: Social Media/VIA REUTERS/Scanpix

Venemaa jätkab keemiarelvade tootmist ning sellega on seotud vähemalt kaks teadusasutust, kinnitab mitme meediaväljaande ja uurimisrühma Bellingcat läbi viidud juurdlus.

Juurdluse tulemused avaldasid koos Bellingcatiga Raadio Vabadus, Insider ja Spiegel. Selles märgitakse, et juhtivat rolli Novitšoki-tüüpi mürkainete väljatöötamisel etendab Moskvas asuv teaduskeskus Signal, mis formaalselt tegeleb ekspordi kontrolliga.

Kokkuvõttes märgitakse samuti, et keemiarelvade loomisel on oluline osa ka Peterburis asuval sõjalise meditsiini eksperimentaalinstituudil.

On välja selgitatud, et Vene spetsialistidel õnnestus välja töötada Novitšoki inimese organismi viimise uus tehnoloogia, mis põhineb nanokapslitel. See võimaldab mürgi toime avaldumist aeglustada ning seda paremini peita. Ühtlasi märgitakse, et mõlemad tegurid olid täheldatavad ka opositsionäär Aleksei Navalnõi mürgitamise puhul.

Olgu lisatud, et ametlikult peaks Venemaa olema keemiarelvade tootmise lõpetanud. 2017. aastal teatas president Vladimir Putin kõigi Vene keemiarelvavarude hävitamisest.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles