Vaigistusnupp hoidis debatil päitsed peas

Margus Parts
, toimetaja
Copy
Melania Trump, Donald Trump ja Joe Biden Nashville’is peetud teledebati järel. 
Melania Trump, Donald Trump ja Joe Biden Nashville’is peetud teledebati järel. Foto: Julio Cortez/AP/Scanpix

Tänu võimalusele esinejate mikrofoni vaigistada sai Ameerika Ühendriikide presidendikandidaatide debatil esimest korda kuulda Donald Trumpi ja Joe Bideni seisukohti kampaaniate poliitika suhtes. Ilmselt viimane debatt siiski valimiste tulemust määrama ei hakka.

Kuigi Trumpi kampaaniameeskonna juht Bill Stepien kirus debatikomitee otsust võtta kasutusele võimalus kandidaatide mikrofonidel hääl maha keerata, kui need peaksid ettenähtud kahest minutist üle rääkima, ja nimetas komisjoni tegevust Bideni-meelseks, võitis otsusest ilmselt kõige rohkem just Trump.

29. septembril toimunud debatt läks algusest peale kaootiliseks, Trump rääkis pidevalt vahele nii Bidenile kui ka väitlusjuhile Chris Wallace’ile. Selline käitumine sai karistatud arvamusküsitlustes, mis näitasid üsna üksmeelselt hinnangut, et Trumpi esinemine oli oponendi omast kehvem.

Ilmselt oli president eelnevast õppust võtnud ja näitas seekord üles harvaesinevat vaoshoitust. Ühel hetkel pöördus ta isegi väitlusjuhi, NBC ankru Kristel Welkeri poole ja lausus: «Seni austan ma väga, kuidas sa sellega hakkama saad.» Vastuseks märkis eelmist debatti juhtinud Chris­ Wallace hiljem Fox Newsile: «Ma olen kade. Oleksin tahtnud ise seda debatti juhtida.»

Enne väitlust jõudis Trumpi kampaaniajuht nõuda debatikomisjonilt teemade muutmist, kuna need ei vastavat lubatud välispoliitika-fookusele. Bideni kampaaniaesindaja aga ütles, et väitlusjuhiga oli eelnev kokkulepe, et ta saab ise oma teemad valida.

Welker alustas debatti küsimusega Covid-19 ränga olukorra kohta Ühendriikides. Trump üritas vastutust tõrjuda ja keskendus taas lubadusele, et vaktsiinid jõuavad ameeriklasteni rekordajaga. Paraku hakkab presidendil aeg otsa saama, sest lubatud vaktsiini enne 3. novembri valimispäeva ei paista veel kusagilt.

Biden seevastu hoiatas ameeriklasi tumeda talve eest, mis võib oodata, kui ei töötata välja selget kriisikava. Samuti kutsus Bideni üles kõiki maski kandma ja märkis, et koolide ja asutuste sulgemine peaks põhinema piirkonna nakatumisnäitajatel, mitte sõltuma omavalitsuste suvast.

«Ta ütleb, et me õpime sellega elama,» sõnas Biden. «Inimesed õpivad sellega surema.»

Kaks kandidaati vaidlesid ka selle üle, kas Kongress peaks eraldama rohkem raha pandeemiaabiks kohalikele omavalitsustele. Trump lükkas esindajatekoja demokraatide ettepaneku tagasi, nimetades seda demokraatide juhitud osariikide ning halvasti juhitud ja suure kuritegevusega linnade lunastamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles