Rumeenias jätkusid suured meeleavaldused

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldajad Rumeenia pealinnas Bukarestis
Meeleavaldajad Rumeenia pealinnas Bukarestis Foto: SCANPIX

Umbes 7000 inimest avaldas eile Rumeenia pealinnas Bukarestis meelt, nõudes president Traian Basescu tagasiastumist.

Opositsiooni meeleavaldus ei olnud seotud seitsmendat päeva üle kogu Rumeenia toimuvate protestidega kokkuhoiumeetmete ning korrumpeerunud ja ebapädevate poliitikute vastu, vahendas AFP.

«Maha Basescu!» skandeerisid protestijad Bukaresti meeleavaldusel, mille korraldasid suurimad opositsioonierakonnad - Sotsiaaldemokraatlik Partei (PSD) ja Rahvuslik Liberaalne Partei (PNL).

«Inimesed on vihased, sest osa neist on jäänud ilma tööst, osal on kärbitud pensione, osa tunnevad end alandatuna,» ütles sotsiaaldemokraatide liider Victor Ponta rahvahulgale, keda politsei hinnangul oli 7000.

Enam kui 1500 inimest oli kogunenud meelt avaldama Ülikooli väljakule, kus omal ajal oli üks Ceausescu režiimi võimult tõrjunud kommunismivastaste väljaastumiste keskpunkte. Sellel demonstratsioonil skandeeriti loosungeid nii Basescu kui opositsioonierakondade vastu.

«Me oleme siin, sest meil on kõrini kogu poliitikute klassist tervikuna, kuuluga nad siis opositsiooni- või valitsusparteidesse,» ütles üks meeleavaldajaid.

Kümnetes Rumeenia linnades on nädala jooksul tulnud tänavaile protesti avaldama tuhandeid inimesi. Meeleavalduste käivitajaks sai lugupeetud tervishoiuametniku lahkumine oma ametist vaidluse tõttu Basescu vastuolulise tervishoiureformi üle. Teisipäeval ennistati Palestiinas sündinud arst Raed Arafat oma ametisse.

Kuid protestid kogu riigis on jätkunud üleüldise rahuolematuse taustal kokkuhoiumeetmetega, mida riik vastavalt kokkuleppele Rahvusvahelise Valuutafondi ja Euroopa Liiduga on rakendanud.

Meeleavaldused möödunud üldiselt rahumeelsel, kuid ka neljapäeval tuli märulipolitseil nende pihta kive ja pudeleid loopivate protestijate vastu pisargaasi kasutada. Meedia andmeil pidas politsei kinni kuni 50 inimest.

Ühendriigid kutsusid eile Rumeenia võime ja rahvast vägivallast hoiduma.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles