Meedia: Frontex võttis Egeuse merel osa migrantide tagasisaatmisest

Copy
Euroopa Liidu piirivalveameti Frontex logo.
Euroopa Liidu piirivalveameti Frontex logo. Foto: AFP / Scanpix

Euroopa Liidu piirivalveamet Frontex on võtnud osa mitmest üle Egeuse mere Türgist Kreekasse teel olnud asüülitaotlejate ebaseaduslikust tagasisaatmisest, teatas ajakirjandus, seal hulgas Saksa väljaanne Der Spiegel laupäeval.

Uurimine näitab esmakordselt, et kõrged Frontexi ametnikud teavad Kreeka piirivalve ebaseaduslikust tegevusest ja mõned neist on tagasisaatmisest ise osa võtnud, kirjutab nädalakiri veebilehel.

Tagasisaatmiseks nimetatakse olukorda, kus põgenikud või asüülitaotlejad toimetatakse ebaseaduslikult tagasi üle piiri riiki, kus neile võib saada osaks tagakiusamine.

Ajakirjanike sõnul on neile teada aprillist alates kuus juhtumit, kus Frontexi üksused ei teinud parimal juhul midagi takistamaks Kreeka vetesse jõudud põgenikepaatide Türgi poolele tagasi viimist.

Juunis tehtud video näitab aga, kuidas Frontex alus tõkestab põgenikepaadi tee ja sõidab hiljem üle selle vööri, lahkudes seejärel sündmuspaigalt.

Spiegeliga koos uurisid juhtumeid Saksa avalikõiguslik ringhääling ARD, ajakirjanike ühendus Lighthouse Reports, uuriva ajakirjanduse platvorm Bellingcat ja Jaapani telekanal Asahi.

Ajakirjanike sõnul võrdlesid nad kümneid videoid, uurisid satelliidipilte ja vestlesid pealtnägijatega nii põgenike kui Frontexi töötajate hulgas.

Spiegeli andmetel on Euroopa piirivalveagentuur paigutanud Kreekasse üle 600 inimese, kes on varustatud paatide, droonide ja lennumasinatega.

Ajakirja sõnul teatas Frontex, et üksikjuhtumeid ta ei kommenteeri, kuid tema töötajad on kohustatud pidama kinni inimõigustest ja käitumiskoodeksist, mis ei luba põgenikke tagasi saata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles